Liczba wyników: 2748
Znamy już wybory konsumentów Produkt Roku Innowacja Roku 2011. Prawo do używania charakterystycznego czerwonego logo zdobyło w tym roku 41 nowych produktów m.in. bakalie, ciastka, ketchupy, odplamiacze, proszki do prania, sosy sałatkowe, pasty do zębów, herbaty.
Seniorzy stanowią ważną siłę nabywczą. Firma doradcza Deloitte przeprowadziła badania, z których wynika, że na rodzimym rynku istnieje niezagospodarowana nisza w postaci produktów przeznaczonych specjalnie dla seniorów. To nie tylko okazja do zarobienia dla przedsiębiorców, to także problem społeczny – obecnie dojrzali konsumenci narzekają na brak przeznaczonych dla nich towarów, bądź na ich niebotyczne ceny.
Co oznacza długi kod na skorupce jajka? Ile tłuszczu mlecznego musi zawierać masło? Przed zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, wybierając produkty spożywcze.
Każdy wiek ma swoje prawa. Proces starzenia się wiąże się ze nieuniknionymi zmianami i trzeba umieć na nie odpowiedzieć, by zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie. Niedawno rekomendowaliśmy określone produkty żywnościowe, teraz czas na dietetyczne rady dla mężczyzn.
Nauka daje nowe możliwości. Dziś wiedza na temat zbilansowanej diety i wpływu stylu życia na samopoczucie i funkcjonowanie jest powszechna. Coraz więcej ludzi ma dostęp do wyników bieżących badań na temat związku diety i ryzyka rozmaitych chorób. Okazuje się np. że niektóre produkty powinny znaleźć stałe miejsce w menu osób chorujących na nadciśnienie.
Jakość, cena i pochodzenie produktu to najważniejsze kryteria, jakimi kierują się Polacy podczas zakupów. Ponad 80 proc. osób zwraca uwagę na kraj pochodzenia produktu, a 90 proc., jeśli ma możliwość wyboru, kupuje produkty polskie – wynika z badania „Decyzje zakupowe Polaków” przeprowadzonego na zlecenie Fundacji Polskiego Godła Promocyjnego.
Nasze upodobanie do owoców i warzyw, które nie mogą być uprawiane lokalnie ma szerokie implikacje. Żywność „podróżuje" po całym globie nim dotrze do konsumenta, a w efekcie nie zawsze można liczyć na świeże, najwyższej jakości produkty. Warto więc docenić możliwość serwowania sobie sezonowych warzyw i owoców - są pełne wartości odżywczych i szybko trafiają na nasze stoły.
Ilość i rodzaj bakterii w jelitach ma ogromny wpływ na stan zdrowia i pracę mózgu. Badania pokazują, że mikrobiom oddziałuje m. in. na sposób przechowywania tłuszczu, poziom glukozy we krwi i reakcję organizmu na hormony odpowiedzialne za uczucie głodu lub sytości. Ostatnie testy pokazały, że mikrobiota wpływa też na przekaźniki, które regulują nastrój i ma znaczenie dla zachowania zdrowia psychicznego. Aby zadbać o obecność odpowiednich bakterii w jelitach, dołącz te produkty do swojego jadłospisu.
Spożywanie w dużych ilościach produktów z przetworzonych ziaren, takich jak rogaliki, drożdżówki czy biały chleb, wiąże się z wyższym ryzykiem wystąpienia poważnych chorób układu krążenia, w tym udaru mózgu, a także przedwczesnej śmierci.
Niska temperatura wbrew powszechnym oczekiwaniom nie służy wielu produktom. Są takie, które wiele tracą na jakości. Właściwe przechowywanie żywności jest szczególnie ważne po okresie świątecznym, gdy na stołach zostaje jeszcze dużo jedzenia. Jak poprawnie układać żywność w lodówce, żeby dłużej zachowała świeżość?