Liczba wyników: 4127
Ataki migreny powodują obezwładniający ból i nie pozwalają normalnie funkcjonować. Aby osłabić dolegliwość, stosuje się różne leki, nie ma jednak takiego środka, który byłby skuteczny u wszystkich pacjentów i wielu ludzi zmaga się bólem. Ostatnie badania pokazują, że jest nowa nadzieja dla chorych - zielone światło może być lecznicze.
Zielone przestrzenie przyczyniają się do dobrego samopoczucia mieszkańców miast. Z badań wynika, że parki mają istotny wpływ na dobrostan ludzi, niezależnie od ich przynależności do klasy społecznej, i że nie można parków zastąpić innymi miejscami spotkań ludzi, np. centrami handlowymi. Zamknięcie takich obszarów - jak podczas pandemii Covid-19 - pogłębia nierówności w poziomie dobrostanu.
Chętnie uprawiamy szczypiorek w ogrodzie, a nawet w doniczkach na balkonie czy kuchennym oknie. Trudno sobie wyobrazić bez niego wiosenne kanapki czy jajecznicę. Przyprawa jest bardzo popularna w Polsce. I słusznie, bo ma wiele dobrych właściwości. Oto niezwykłe zastosowania szczypiorku.
Wyglądają dosłownie jak malowane! Kolorowe kalafiory mają wszelki potencjał, by zawojować nasze stoły. Czarują pięknem oryginalnych barw, oferując mnóstwo witamin i składników odżywczych. Dostępne właśnie teraz – jesienią.
Przejście przez ulicę bywa prawdziwym wyzwaniem dla pieszych - świeci się zbyt krótko biorąc pod uwagę średnią szybkość chodu przeciętnego człowieka. Starsi ludzi zaś są wręcz skazani na łamanie przepisów, bo sygnalizacja nierzadko zmienia się, gdy są w połowie drogi, wynika z brytyjskich badań.
Częściej sięgaj po zielone warzywa liściaste, dzięki temu możesz uchronić się przed jaskrą.
Maj to sezon na karczochy. Warzywa te, przypominające wyglądem osty, pochodzą z okolic basenu Morza Śródziemnego, jednak dziś są uprawiane w całej Europie. Zielone, zwarte listki skrywają bogate w witaminy, węglowodany i błonnik serce. Smak mają lekko gorzkawy, jednak bardzo subtelny. Powinny je spożywać osoby dbające o linię, jednak nie tylko – warto poznać tajemnice tego niezwykłego warzywa.
Już jedna miseczka warzyw bogatych w azotany serwowana codziennie może znacznie zmniejszyć ryzyko chorób serca, mówią uczeni z Edith Cowan University (ECU).
Zielone warzywa liściaste od dawna są uznawane za sprzyjające zdrowiu na wielu płaszczyznach. Teraz ustalono, że mogą być pomocne w ochronie przed udarem.
Moją lekturą nacodzienną nie są dzieła Prousta czy Joyce`a ale za książkami Grocholi nie przepadam. (Z wyjątkiem „Trzepotu skrzydeł" opowiadającej o przemocy w młodym małżeństwie. To przeczytać naprawdę warto.) Do wspomnień Grocholi podchodziłam więc jak pies do jeża.