Liczba wyników: 866
Wraz z wiekiem nierzadko rozwija się szereg przewlekłych schorzeń i problemów zdrowotnych. Zwykle oznacza to konieczność przyjmowania kilku różnych leków przez osoby starsze. Gdy z kolei seniorzy zażywają ponad pięć leków (co określa się jako „polipragmazję"), może to zwiększyć ryzyko wystąpienia szkodliwych skutków ubocznych.
Gdy poziom pyłków w powietrzu są wyższe, obserwuje się zwiększone wskaźniki infekcji SARS-CoV-2, ostrzegają eksperci z Politechniki w Monachium (TUM) i Helmholtz Zentrum.
Od jakiegoś czasu dietetycy zalecają jedzenie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie, bo taki sposób odżywiania się ma zapewnić dobre zdrowie i samopoczucie. Okazuje się też, że dieta tego rodzaju pomoże żyć dłużej.
Espresso, latte, po irlandzku, niezależnie od tego, jaka kawę lubisz, jeśli pijesz jej bardzo dużo, możesz mieć problemy z sercem, ostrzegają eksperci.
Niskie temperatury otoczenia sprzyjają zwiększeniu poziomu witaminy A. Pomaga to przekształcić „złą" białą tkankę tłuszczową w „dobrą" brązową tkankę, która stymuluje spalanie tłuszczu i wytwarzanie ciepła. Taka przemiana zwiększa też zużycie energii i dlatego może pomóc w walce z otyłością.
Rozciąganie (stretching) może być bardzo skuteczne w obniżaniu zbyt wysokiego ciśnienia krwi. Badania pokazują, że jest nawet efektywniejsze niż szybki marsz.
Jeśli łysiejesz i chcesz, aby włosy odrosły, oto dobra wiadomość: bimatoprost, lek przeciw jaskrze zatwierdzony przez amerykańską Agencję Żywności i Leków, powoduje odrastanie ludzkich włosów.
Dla wielu ludzi, a szczegolnie dla kobiet, włosy stanowią ważny element całości ich wizerunku. Tymczasem nasza czupryna jest stale narażona na znaczne uszkodzenia spowodowane wieloma czynnikami, w tym: produktami do stylizacji, farbami do włosów, zabiegami prostowania lub kręcenia, czy ekspozycją na światło słoneczne. Z biegiem czasu włosy mogą stać się kruche i pozbawione blasku.
Lepsze zdrowie można sobie zapewnić częściej stosując zioła i przyprawy podczas gotowania. Nie tylko poprawiają smak potraw, ale też są bogatym źródłem przeciwutleniaczy i mogą dawać efekty przeciwnowotworowe.
Metabolit wytwarzany po zjedzeniu soi może - z pomocą odpowiednich bakterii - zmniejszyć główny czynnik ryzyka demencji.
Dwie dekady siedzącego trybu życia to dwukrotnie wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci