Liczba wyników: 5090
Zanieczyszczenie powietrza zwiększa ryzyko chorób serca. Istnieje związek np. między zanieczyszczeniem środowiska i poziomem cholesterolu w organizmie.
Jeśli mieszkasz niedaleko lotniska i jego hałas przeszkadza ci nie tylko w dzień, ale i nocą, musisz liczyć się wyższym ryzykiem chorób serca.
Kolejne badania dowodzą, że warto pić kawę. Kilka filiżanek dziennie istotnie osłabia prawdopodobieństwo śmierci z powodu chorób serca.
U osób palących papierosy niewydolność serca rozwija się dwukrotnie częściej niż u ludzi, którzy nigdy nie palili.
Od dawna wiadomo, że aura ma wpływa na nasze samopoczucie. Fala upałów daje się we znaki. Ochłodzenie stało się marzeniem wielu Europejczyków. Chłód jednak może być niebezpieczny. Nowe badania wykazały, że zimno jest związane z wyższą częstością występowania zawału serca.
Nowe japońskie badanie sugeruje, że kawa z kofeiną może sprawić, iż małe naczynia krwionośne lepiej pracują, co może złagodzić obciążenie serca.
Chociaż próchnica to choroba zębów, podobnie jak inne dolegliwości jamy ustnej, może być niebezpieczna także dla serca i układu krążenia.
Wystarczy dołączyć do codziennego menu jedną dodatkową porcję artykułów pełnoziarnistych oraz określone owoce i warzywa, by zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Zawał serca stanowiący jedną z najczęstszych przyczyn śmierci dotyka zazwyczaj osoby po 40- tym roku życia, najczęściej mężczyzn. Do czynników zwiększających ryzyko zawału należą min.: otyłość, palenie tytoniu, wysoki cholesterol, siedzący tryb życia, stres. Mimo, iż choroba ta jest bardzo niebezpieczna wcześnie zdiagnozowana daje szansę na powrót do zdrowia.
Statystyki pokazują, że dzięki zdrowszej diecie można by zapobiec ponad dwóm trzecim zgonów z powodu chorób serca na całym świecie.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później