Liczba wyników: 1935
Przeprowadzone w Australii badania wskazują, że amid kwasu nikotynowego, forma witaminy B3, może zmniejszyć częstość występowania nieczerniakowych nowotworów skór.
Działa podstępnie i często rozwija się bez żadnych objawów. To dlatego mówi się o niej „cichy złodziej”. Wprawdzie częściej atakuje kobiety, ale nie omija też mężczyzn. Osteoporoza, bo o tej chorobie tu mowa, wielu ludziom mocno skomplikowała życie. Jednym z niezbędnych elementów leczenia choroby jest podniesienie poziomu witaminy D3 w organizmie.
Odpowiedni poziom witaminy E w organizmie to jeden z głownych czynników zachowania młodego wyglądu. Wykazuje ona działanie przeciwutleniające, zapobiegając czynnikom przyspieszającym starzenie się.
Dynia jest przydatna nie tylko w Halloween. Ze względu na ważne wartości odżywcze warzywo powinno częściej gościć na naszych stołach. Szczególnie cenione jest za istotną zawartość witaminy C.
Międzynarodowa Fundacja Osteoporozy (International Osteoporosis Foundation, IOF) wydała nowe oświadczenie zawierające zalecenia spożywania witaminy D dla osób starszych. Witamina D jest ważna dla rozwoju kości i mięśni oraz zachowania ich funkcji. Z tego powodu niezwykle istotnym elementem dla utrzymania wytrzymałości kości i zapobieganie upadkom, jak również złamaniom osteoporotycznym.
Niedostateczna ilość witaminy B6 przejawia się zaburzeniami w funkcjonowaniu całego organizmu. Przede wszystkim obserwujemy różnorodne nieprawidłowości w układzie nerwowym, a więc na przykład drgawki czy depresję.
Śliwki, których ojczyzną jest Azja Mniejsza, Kaukaz i Persja, na stoły Europy dotarły po podbojach Aleksandra Macedońskiego. Te owoce to skarbnica naturalnych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają witaminy z grupy B, które regulują działanie układu nerwowego i pracę mięśni, mają też wpływ na stan komórek i przemianę materii.
Wyższa dawka witaminy D może wspomagać funkcjonowanie pamięci, uczenie się i podejmowanie decyzji u ludzi starszych. Równocześnie jednak może wydłużać czas reakcji.
Dwie formy witaminy E - gamma i delta-tokoferole - znajdujące się m. in. w oleju sojowym, rzepakowym i kukurydzianym, a także w orzechach, mogą zapobiec rakowi okrężnicy, płuc, piersi i prostaty.
Za oknem bardziej jesienna niż zimowa pogoda, deszcz, wiatr i łatwo o przeziębienie. Tym bardziej warto zadbać o odpowiednią ilość witaminy C w diecie, bo jest niezbędna dla utrzymania silnego i skutecznego układu odpornościowego.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia