Liczba wyników: 827
Medycy ocenili, co warto wziąć pod uwagę, poza wagą, by zakwalifikować pacjenta do operacji bariatrycznej. Według lekarzy z USA poza BMI, warto uwzględnić obecność innych chorób, w tym cukrzycy.
Dlaczego lubimy gorzki smak kawy? Gorycz ewoluowała jako naturalny system ostrzegawczy chroniący organizm przed szkodliwymi substancjami. Zgodnie z logiką ewolucyjną nie powinniśmy lubić tego napoju.
Dostarczanie sobie zdrowej substancji przeciwutleniającej zawartej w jabłkach wydłuża średnią długość życia zwierząt i to o 10 procent.
Na naszą zdolność skupiania uwagi na zadaniach - kluczowym elemencie codziennego życia - duży wpływ mają takie czynniki, jak motywacja, pobudzenie i czujność. Utrzymanie koncentracji może być szczególnie trudne, gdy zadanie jest nudne lub powtarzalne.
Poszukiwanie naturalnych związków, które mogą zahamować związane z wiekiem osłabienie funkcji poznawczych, stało się ostatnio popularnym kierunkiem badań nad zdrowym starzeniem się. Przewidywano, że trygonelina może być pomocna.
Espresso - klasycznie czarne lub z różnymi dodatkami, podane jako caffe latte czy americano lub Flat white, nie tylko może nas skutecznie obudzić, ale i hamować gromadzenie się szkodliwych białek związanych z chorobą Alzheimera.
Mamy dobrą wiadomość na temat kakao: naukowcy z Cornell University wykazali, że ten popularny napój zawiera więcej przeciwutleniaczy na filiżankę niż podobna porcja czerwonego wina lub herbaty i może być zdrowszym wyborem.
Słuchanie muzyki i picie kawy to codzienne przyjemności, które mogą wpływać na aktywność mózgu człowieka tak, że poprawią wydajność poznawczą, w tym w zadaniach wymagających koncentracji i pamięci.
Bezsenność może być czynnikiem ryzyka krwawienia do mózgu z pękniętego tętniaka, wraz z innymi czynnikami, takimi jak palenie papierosów i nadciśnienie.
Problemy poznawcze u pacjentów z cukrzycą, spowodowane powtarzającymi się okresami niskiego poziomu cukru we krwi można zmniejszyć dzięki przeciwutleniaczom.