Liczba wyników: 1797
Statyny, czyli leki obniżające poziom tłuszczu we krwi, mogą spowolnić postęp choroby Alzheimera, przynajmniej u niektórych pacjentów, mówią eksperci z Karolinska Institutet.
Anoreksja (jadłowstręt), poważne zaburzenie odżywiania, ma związek z wczesnym wstawaniem, w przeciwieństwie do wielu innych zaburzeń, których objawy zwykle nasilają się wieczorem, takich jak depresja, napady objadania się i schizofrenia.
Według ekspertów z Penn State kilka filiżanek gorącego kakao może nie tylko pomóc rozgrzać się w zimowe dni, ale także pomóc osobom otyłym osłabić ryzyko chorób związanych ze stanami zapalnymi, takich jak cukrzyca.
Osoby cierpiące na lęk, depresję i inne schorzenia psychiczne mogą wkrótce korzystać z aplikacji na smartfony, której celem jest interpretacyjna modyfikacja zaburzeń poznawczych (cognitive bias modification for interpretation, CBM-I), czyli sposób na zmianę nawyków psychicznych bez wizyty u terapeuty.
Od dawna wiadomo, że u chorych na cukrzycę ryzyko wystąpienia ciężkiej choroby płuc w przypadku zakażenia wirusami grypy, a także bakteriami i grzybami jest znacznie zwiększone. W okresie pandemii Covid-19 zjawisko to nabrało dodatkowego znaczenia: stało się jasne, że u diabetyków zagrożenie ciężką, a nawet śmiertelną chorobą płuc jest znacznie wyższe. Około 35 procent osób chorych na Covid-19, które zmarły podczas pandemii, zmagało się też z cukrzycą.
Udział w programie praktyki medytacji może poprawić samopoczucie osób starszych, mówią eksperci z University College London.
Osoby odczuwające silną senność w ciągu dnia, pomimo dobrze przespanej nocy, mogą cierpieć na zaburzenie snu zwane hipersomnią idiopatyczną. To zaburzenie neurologiczne może nie być tak rzadkie, jak kiedyś sądzono.
Suplementy diety mogą spowolnić postęp zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (age-related macular degeneration, AMD), jednej z częstych przyczyn utraty wzroku u osób starszych. Jak się okazuje, stosowanie takich przeciwutleniaczy, jak luteina i zeaksantyna może pomóc ograniczyć ryzyko rozwoju AMD silniej niż preparaty z beta-karotenem.
Wbrew powszechnemu przekonaniu, spożywanie zarówno czerwonego, jak i białego mięsa, takiego jak drób, ma taki sam wpływ na poziom cholesterolu we krwi.
Kobiety, które objęły swojego partnera przed poddaniem się stresującemu doświadczeniu, wykazywały słabszą biologiczną reakcję na stres. W ich ślinie odkryto niższą ilość hormonu stresu, czyli kortyzolu, w porównaniu z pozostałymi uczestniczkami.