Liczba wyników: 224
Już w trzeciej dekadzie życie niektóre zdolności poznawcze ulegają osłabieniu. Proces starzenia się mózgu zaczyna się dość wcześnie i nieustępliwie postępuje wraz z wiekiem. Wszystko to jednak nie dzieje się zupełnie poza naszą „jurysdykcją", odpowiedni styl życia pomoże powstrzymać negatywne czynniki starzenia się. Jednym z jego elementów jest dostarczanie organizmowi odpowiednich składników odżywczych, w tym witamin.
Pokarmy, które spożywamy, bezpośrednio wpływają na funkcjonowanie mózgu. Odpowiednia dieta może poprawić nastrój, wyostrzyć pamięć i zachować aktywność umysłu na wysokich obrotach. Oto, co radzą dietetycy.
Rozwija się wiele lat, podstępnie i bezobjawowo. Może się pojawić w różnym wieku, najczęściej jednak dotyczy osób starszych – kobiet w okresie menopauzalnym i mężczyzn po 65. roku życia. Polega na powolnej demineralizacji i osłabianiu kości. Jej pierwszym klinicznym objawem, świadczącym jednocześnie o zaawansowaniu choroby, bywa złamanie. Osteoporoza. Co zrobić, by jej uniknąć?
Na kłopoty z pamięcią skarży się nawet co trzecia osoba powyżej 65. roku życia. Jednym z najprostszych – i najmniej docenianych – sposobów na utrzymanie intelektu w dobrej formie jest właściwy sposób odżywiania.
Jesień, wraz z towarzyszącym jej chłodem, deszczem i niedoborem słońca, może, wbrew pozorom, być sezonem, który zbliży nas do siebie.
Osoby starsze, niezależnie od tego, czy nadal są aktywne zawodowo, czy przeszły już na długo wyczekiwaną emeryturę, powinny nadal dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, ale… w znacznie mniejszych ilościach. Dla wielu osób jest to dość trudne, ponieważ mają one dawno wyrobione już nawyki żywieniowe. Dlatego często nie mają potrzeby lub chęci, by zjadać mniejsze porcje.
Kardiolodzy od lat podkreślają, że zaburzeniom pracy serca i układu krwionośnego można zapobiec poprzez pozytywne zmiany w stylu życia jak np.: wprowadzenie zdrowej diety, regularny wysiłek fizyczny, rzucenie palenia papierosów i codzienny relaks. Mając pewne przyzwyczajenia nie jest łatwo przewrócić życie do góry nogami. Najlepiej więc przyjąć metodę małych kroków i wprowadzać nowe elementy po kolei.
Wykreuj "wewnętrzne słońce", by łatwiej przetrwać chłodniejsze dni. Deszczowy okres i brak słońca może oznaczać przegapienie naturalnych korzyści dla zdrowia, które przynosi lato. Unikanie wychodzenia na zewnątrz oznacza mniej wysiłku, niższy poziom witaminy D i mniej posiłków al fresco. W efekcie czujemy się bardziej ociężali, tracimy dobry nastrój i borykamy się z większą ilością problemów zdrowotnych. Można jednak tego uniknąć - oto kilka propozycji.
Szybkie tempo życia i pracy, stres, brak aktywności ruchowej, niezdrowa dieta zawierająca dużą ilość tłuszczów nasyconych i typu trans - to główne przyczyny chorób układu sercowo - naczyniowego, z powodu których na całym świecie umiera rocznie aż 17,1 miliona osób, w tym ok. 35 tysięcy Polaków. 26 września po raz 10.we wszystkich krajach obchodzony będzie Światowy Dzień Serca.
Oczywiście wszyscy znamy podstawowe zasady odżywiania się, które należy stosować chcąc zadbać o zdrowie i stracić na wadze. Dietetycy niczym mantrę powtarzają, że należy zrezygnować z ciężkich posiłków, ograniczyć słodycze i sięgać po warzywa i owoce. Brzmi banalnie, a wiadomo, że po pierwsze wcielenie w życie nowej diety to prawdziwe wyzwanie, po drugie zaś te ogólne wytyczne muszą być doprecyzowane, by dieta była skuteczna i smaczna. Warto też pamiętać, że niektóre owoce, warzywa, zboża, produkty mleczne to prawdziwe gwiazdy żywieniowe. Poza tym nietrudno przy ich konsumpcji liczyć kalorie, aby łatwiej zrzucić zbędne kilogramy. Warto rozważyć włączenie tych produktów do dziennego menu.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później