Liczba wyników: 891
Substancja znajdująca się w skórkach owoców cytrusowych może obniżać poziom cholesterolu skuteczniej niż niektóre leki na receptę i nie wywołuje skutków ubocznych.
Wiadomo już, co powoduje opadanie igieł choinkowych i jak dwukrotnie wydłużyć żywotność drzewek w domach, wskazują uczeni z Université Laval w Kanadzie.
Tworzywa sztuczne stanowią nieodłączną część współczesnego życia. Z jednej strony są użyteczne, z drugiej zaś mogą stanowić poważne wyzwanie dla środowiska i zagrożenie dla ludzkiego zdrowia. Jak się okazuje, narażenie na substancje związane z tworzywami sztucznymi, takie jak bisfenol A i plastyfikatory ftalanowe, może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Zakochanie się może wywoływać nie tylko takie samo uczucie euforii, co zażycie kokainy, ale także wpływa na regiony mózgu odpowiadające za aktywność intelektualną. Odkryto też, że aby się zakochać, potrzeba około jednej piątej sekundy.
Wybielanie zębów stało się wartą miliony dolarów częścią zabiegów stomatologicznych. Jakkolwiek powoduje to znaczące zmiany w wyglądzie, może też mieć negatywny efekt w postaci niszczenia tkanki zębowej.
Możliwość połączenia z innymi i poczucia przynależności to podstawowe ludzkie potrzeby. Teraz na Uniwersytecie Swansea zbadano, w jaki sposób są one determinowane nie tylko przez nasze osobiste relacje, ale i inne czynniki.
Wraz ze starzeniem się par wzrasta ich wzajemna zależność, zazwyczaj stają się dla siebie głównym źródłem wsparcia fizycznego i emocjonalnego. Długotrwałe małżeństwa silnie oddziałują na zdrowie i samopoczucie tworzących je osób, jednak korzyści zależą od jakości związku.
Według badań z udziałem osób w wieku 50 - 74 lata, picie kawy lub herbaty może wiązać się z niższym ryzykiem udaru mózgu i demencji. Picie kawy oznaczało też niższe zagrożenie otępieniem poudarowym.
Picie soku z czerwonych winogron lub wina (z umiarem) może poprawić zdrowie osób z nadwagą, pomagając im skuteczniej spalać tłuszcz.
Czosnek - ludzie albo kochają, albo nienawidzą jego smaku, ale jedno jest pewne, nikt nie lubi zapachu oddechu po zjedzeniu tego warzywa. Teraz znaleziono nowe rozwiązanie problemu halitozy.