Liczba wyników: 537
Początek jesieni to zwykle w polskich domach czas przygotowywania różnorodnych przetworów na okres zimowy. Wszystko po to, aby cieszyć się smakami lata, kiedy za oknem królować będzie śnieg i mróz. Aż 90 procent Polek samodzielnie przygotowuje przetwory. Najchętniej zamykamy w słoikach ogórki, paprykę i grzyby.
Jeśli chcesz poprawić działanie jelit, jak najczęściej jedz wiśnie. Twój układ trawienny będzie znacznie sprawniejszy.
Wątroba pełni kluczowe dla naszego organizmu funkcje. Produkuje białka, cholesterol i żółć, przechowuje też minerały i witaminy, a także rozkłada toksyny, które dostają się do organizmu, w tym alkohol czy uboczne produkty metabolizmu. Jeśli więc chcesz zachować zdrowie wątroby, stosuj dietę, która pomoże jej dobrze pracować. Oto kilka takich produktów:
Na upalne dni nie ma nic lepszego niż sprawdzone sposoby naszych dziadków. Jednym z nich jest zastąpienie ciężkostrawnych, gorących zup chłodnikami warzywnymi lub owocowymi. Nie dość, że przywołują smak dzieciństwa, to jeszcze świetnie orzeźwiają i dostarczają wielu cennych składników odżywczych.
Lato, zwłaszcza takie gorące jak tegoroczne, to czas kiedy zjadamy ogromne ilości lodów. Czy należą one do grupy bezpiecznych słodyczy? Zdaniem dietetyków niestety tak nie jest. Dwie gałki lodów to około 250 kilokalorii, czyli tyle samo, ile zawiera pół tabliczki czekolady.
Wakacje to czas odpoczynku, relaksu i beztroski. Ale nawet błahy problem zdrowotny może zepsuć nam wyczekiwany urlop. Lekarze radzą, jak uniknąć choroby.
Jak przestrzega Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization), upalna pogoda może skutkować nie tylko udarami cieplnymi, ale także nasilać istniejące choroby, np. problemy sercowo-naczyniowe, dolegliwości oddechowe, choroby nerek i zaburzenia psychiczne.
Kraina słońca, pięknych plaż, błękitnego morza. Kraj oliwy, wina i daktyli. Tunezja znów dobrze kojarzy się planującym wakacyjny wypoczynek. Jednakże powodów, by ją odwiedzić jest znacznie więcej. Czy znacie je wszystkie?
Egzotyczne kraje kuszą słoneczną pogodą i oryginalną kuchnią, często inną, niż nasza rodzima. Różne słodkości, tradycyjne potrawy, regionalne wina - aż szkoda nie spróbować wszystkiego. Może okazać się to zgubne w skutkach dla urlopujących seniorów.
Wystarczy jeść już jedną pomarańczę dziennie, aby znacznie osłabić ryzyko utraty wzroku z powodu zwyrodnienia plamki żółtej.