Liczba wyników: 3270
Coraz częściej podczas codziennych zakupów sięgamy po produkty ekologiczne, nieprzetworzone i naturalne – po prostu zdrowe. Osoby którym nie jest wszystko jedno, co jedzą, powinny sięgać po produkty oznaczone znakiem Poznaj Dobrą Żywność. Wyróżnienia te przyznawane są przez Ministerstwo Rolnictwa wyrobom, które spełniają kryteria, opracowane przez Kolegium Naukowe ds. jakości produktów żywnościowych oraz wyróżniają się smakowo.
Pacjenci z chorobą nowotworową przyjmujący statyny (leki obniżające poziom cholesterolu) byli o 15 proc. mniej narażeni na śmierć z powodu raka lub jakiejkolwiek innej choroby w porównaniu do pacjentów, którzy nie zażywają wspomnianych medykamentów.
Nie chodzi jedynie o białe pieczywo - wszystkie produkty, które zawierają znaczne ilości węglowoadnów rafinowanych (produkty przetworzone z cukrami prostymi) mogą sprzyjać depresji, mówią uczeni.
Masz kłopoty z zaśnięciem, stresujesz się dniem codziennym, czujesz się zmęczony i apatyczny? Jest na to rada, można sięgnąć po naturalne środki poprawiające samopoczucie i ogólną kondycję organizmu, ułatwiające zasypianie oraz łagodnie obniżające ciśnienie krwi - czyli po zioła.
Osoby zażywające niektóre leki obniżające poziom cukru we krwi miały mniej amyloidu w mózgu, wskaźnika choroby Alzheimera, w porównaniu zarówno z diabetykami nie przyjmującymi tych leków, jak i osobami bez cukrzycy.
Regulacja obniżająca emerytury członkom Wojskowej Rady Ocalenia Narodowego jest niezgodna z konstytucyjną zasadą równości wobec prawa - uznał Trybunał Konstytucyjny. Za zgodne z Konstytucją zostały zapisy obniżające emerytury funkcjonariuszy organów bezpieczeństwa PRL. Trybunał Konstytucyjny w pełnym składzie rozpoznawał wniosek grupy posłów na Sejm dotyczący zasad naliczania wysokości emerytur "mundurowych".
U osób, które przebyły udar mózgu będący krwotokiem śródmózgowym i przyjmują statyny obniżające poziom cholesterolu, ryzyko wystąpienia kolejnego udaru, zwłaszcza udaru niedokrwiennego, może być niższe niż u pozostałych pacjentów.
Zawał serca stanowiący jedną z najczęstszych przyczyn śmierci dotyka zazwyczaj osoby po 40- tym roku życia, najczęściej mężczyzn. Do czynników zwiększających ryzyko zawału należą min.: otyłość, palenie tytoniu, wysoki cholesterol, siedzący tryb życia, stres. Mimo, iż choroba ta jest bardzo niebezpieczna wcześnie zdiagnozowana daje szansę na powrót do zdrowia.
Dołączenie żurawiny do diety może poprawić pamięć i funkcje mózgu oraz obniżyć „zły" cholesterol - mówią uczeni z Uniwersytetu Wschodniej Anglii.
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się na nią głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych.
Zanieczyszczenie powietrza osłabia korzyści z aktywności fizycznej