Liczba wyników: 2712
Ograniczenie ogólnej ilości kalorii może odmłodzić mięśnie i aktywować szlaki biologiczne ważne dla dobrego zdrowia.
Dziś obchodzimy Światowy Dzień Zwierząt. Święto powołano we Florencji w 1931 roku na zjeździe ekologów. Obchody Dnia mają na celu przypomnienie wszystkim ludziom, że zwierzęta są żywymi istotami i mają swoje prawa. Ich organizatorzy chcą wpłynąć na postawy ludzi i uwrażliwić społeczeństwa na problem złego traktowania zwierząt.
U mężczyzn depresja wywołuje tak ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, jak to związane z nadmiernym poziomem cholesterolu i otyłością.
Napoje słodzone nie są najlepszy wyborem dietetycznym. Duża ilość kalorii zwiększa ryzyko m. in. nadmiaru cholesterolu oraz wystąpienia cukrzycy.
Wstajesz rano, patrzysz w lustro, a twoja twarz wygląda na zmęczoną, a do tego kilka lat starszą niż w metryce? Cienie i zmarszczki pod oczami, to główna przyczyna złego wyglądu, zwanego pieszczotliwie „oczami pandy”. Przeglądamy najlepsze metody na pozbycie się worków pod oczami.
Jak wynika z badań, Polacy stawiają zdrowie na pierwszym miejscu w hierarchii wartości. Jednak wbrew deklarowanej wiedzy, poświęcają mu zbyt mało czasu. Siedzący tryb życia, brak regularnych ćwiczeń oraz złe odżywianie i brak witamin w codziennej diecie bywają częstą przyczyną złego samopoczucia, zmęczenia oraz braku sił witalnych.
Od kilku lat zewsząd słychać, że aktywność fizyczna jest niezbędna dla dobrego funkcjonowania w młodszym i starszym wieku. Oto kolejne na to dowody.
Wysoki poziom cholesterolu może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi, dowiadujemy się z nowego brytyjskiego badania.
Cierpienie psychiczne i narażenie na środowiskowe czynniki rakotwórcze to elementy skracające także czas dobrego samopoczucia emocjonalnego.
Najczęściej nie kojarzymy sobie złego samopoczucia lub konkretnego schorzenia z pokarmami, które spożywamy na co dzień. Tymczasem jakość tego, co spożywamy ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania całego organizmu, zarówno na poziomie psychicznym jak i fizycznym. Niestety, zwykle reakcja spowodowana pokarmem występuje z pewnym opóźnieniem, np. po kilkunastu lub kilkudziesięciu godzinach i nie jest swoista - to znaczy, nie zawsze tak samo reagujemy na spożycie danego produktu. Stąd też eksperci w dziedzinie odżywiana określają czasem opisywane zjawisko ukrytą nietolerancją pokarmową.