Liczba wyników: 1103
Cukinia dość łatwo rośnie w naszym klimacie i ogrodnicy chętnie ją sadzą, oczekując dobrych zbiorów. Jakiś czas temu warzywo to stało się prawdziwym grillowym hitem i „ląduje" na ruszcie obok karczku i skrzydełek. I słusznie - oto, dlaczego warto sięgać po cukinię: jest mało kaloryczna i daje wiele korzyści dla zdrowia.
Krwiomocz, inaczej hematuria to jedno z częstych zaburzeń hematologicznych, które diagnozuje się na podstawie obecności erytrocytów w moczu. Ich ilość powoduje czerwone lub brunatne zabarwienie tego płynu ustrojowego. Jakie są przyczyny schorzenia? Jak wygląda jego leczenie?
Dławica piersiowa to bolesna reakcja organizmu na niedokrwienie mięśnia sercowego. Pogarsza jakość życia i zwiększa ryzyko zawału. Zobacz jak jej uniknąć.
Niestrawność to powszechny problem, zdarza się każdemu od czasu do czasu. Jej główny objaw to to uporczywy lub nawracający ból czy też dyskomfort w górnej części brzucha. Jakkolwiek dolegliwość może być spowodowana innymi podstawowymi schorzeniami, często wpływają na nią niewłaściwe nawyki żywieniowe, np. zbyt obfite posiłki.
Kiedy ludzie czują się senni lub uważni, odczucie to jest do pewnego stopnia kontrolowane przez zmiany temperatur w 24-godzinnym rytmie dobowym. Inżynierowie z University of Texas w Austin opracowali unikalny system materacy i poduszek, który wykorzystuje ogrzewanie i chłodzenie, aby „informować" ciało, że czas iść spać.
Zidentyfikowano cząsteczkę we krwi, która jest wytwarzana podczas ćwiczeń i może skutecznie zmniejszyć ilość spożywanego jedzenia oraz otyłość u myszy.
Taniec do rytmicznej muzyki jest uniwersalną aktywnością człowieka. Teraz w Japonii odkryto, że nie tylko sprawia przyjemność, ale także poprawia funkcjonowanie mózgu.
Jedzenie stymuluje endogenny układ opioidowy mózgu, który odpowiada za sygnały przyjemności i sytości.
Samotność jest coraz powszechniejszym problemem, zwłaszcza jeśli chodzi o ludzi starszych. Jak pokazują statystyki, w Anglii osamotnienie odpowiada za 18 proc. przypadków depresji wśród osób po 50-tym roku życia.
Kalafior to świetny obiadowy dodatek lub przekąska sama w sobie - najczęściej warzywo jest gotowane i podawane z bułką tartą. Warto pamiętać, że kalafior daje wiele korzyści dla zdrowia i urody - oto kilka jego pozasmakowych zastosowań.