Liczba wyników: 1845
Jaką dietę stosować? Ograniczyć mięso na rzecz warzyw i owoców, a może postawić głownie na ryby i owoce morza? Odpowiedź nie jest jednoznaczna, ale wiadomo na pewno, że w naszych jadłospisach jest za dużo przetworzonych produktów mięsnych.
Niebieskie światło jest powszechnie obecne w codziennym życiu, bo emitują je ekrany naszych komputerów i innych urządzeń elektronicznych. Dotychczas wiadomo było, że ekspozycja na nie może zaburzać nasz sen, teraz eksperci wskazują, że może niszczyć wzrok.
Od dawna wiadomo, że dieta ma wpływ na ryzyko rozwoju różnych rodzajów raka. Teraz odkryto, spożywanie dużych ilości jogurtu może mieć efekty ochronne, a określone sery mogą sprzyjać chorobie.
Od dawna wiadomo, że samotność nie sprzyja zdrowiu. Odizolowani ludzie częściej zapadają na choroby fizyczne i zmagają się z zaburzeniami psychicznymi. Do listy kłopotów związanych z samotnością można teraz dodać chorobę Alzheimera.
Powszechnie wiadomo, że dieta ma zasadniczy wpływ na nasze samopoczucie i wygląd. Zdrowe odżywianie się stanowi jednak pewne wyzwanie wobec nawału informacji na temat tego, co zdrowe i niezdrowe oraz bogatego, ale nie zawsze klarownego rynku artykułów żywnościowych.
Jesteśmy w połowie sezonu wakacyjnego. Opalanie, kąpiele w morzu, górskie wycieczki. To wszystko jeszcze przed nami. Jednak, aby cieszyć się piękną cerą i zdrowymi włosami musimy postawić na prewencyjną regenerację. Nie od dziś wiadomo, że lepiej zapobiegać niż leczyć.
Od starożytności wiadomo, iż odpowiednio przygotowana kąpiel może mieć właściwości zdrowotne. Dziś różnorodnymi zabiegami wodnymi możemy cieszyć się w zaciszu swojej łazienki, lub korzystać z nich profesjonalnych gabinetach odnowy biologicznej i ośrodkach rehabilitacji.
Powszechnie wiadomo, że nadwaga lub otyłość mogą znacznie zwiększyć ryzyko zawału serca i cukrzycy, ale nowe badania wykazały, że nadmiar kilogramów może również zwiększyć prawdopodobieństwo rozwoju demencji.
O dawna wiadomo, że sposób odżywiania wpływa na nasze zdrowie. Badania przeprowadzone przez kanadyjskich naukowców dowodzą, iż dieta bogata w kwasy omega-3 pozwala zapobiegać chorobie Parkinsona i opóźnia jej rozwój.
Nie od dzisiaj wiadomo, że problem starzenia się społeczeństwa rośnie w siłę. Niż demograficzny ogarniający powoli większość Europy, stale kurczący się rynek pracy dla osób po 50-tym roku życia oraz inwestowanie pracodawców w rozwój najbardziej produktywnych, czyli młodych, pracowników. To wszystko sprawia, że osoby w sile wieku czują się niepewnie na rynku pracy i szukają dla siebie nowych szans i perspektyw zawodowych.