Liczba wyników: 758
Pacjenci z cukrzycą typu 2 poprawiają możliwość regulowania poziomu cukru we krwi, jeśli ich dieta ma obniżoną zawartość węglowodanów i więcej białka oraz tłuszczu.
Niskowęglowodanowe diety składające się głównie z białek i tłuszczów pochodzenia roślinnego oraz zdrowych węglowodanów, takich jak produkty pełnoziarniste, przekładają się na wolniejszy długoterminowy przyrost masy ciała w porównaniu z niskowęglowodanowym jadłospisem składającym się głównie z białek i tłuszczów zwierzęcych oraz niezdrowych węglowodanów.
Wśród zdrowych ludzi, których zwyczajowy czas snu wynosił co najmniej 6,5 godziny, późne pory zasypiania były powiązane z większym spożyciem fast foodów i mniejszą ilością warzyw w diecie. Przekładało się to też na mniejszą aktywność fizyczną.
Wydawałoby się, że szeroki wachlarz wyboru jest postrzegany jako coś pozytywnego, okazuje się jednak, że osoby stojące przed większą liczbą opcji, niż są w stanie faktycznie rozważyć, chcą podjąć dobrą decyzję, ale nie są w stanie tego zrobić.
Zdrowa dieta może osłabić czynniki sprzyjające rozwojowi choroby Alzheimera.
Jak pokazało nowe badanie, stosowanie tradycyjnej diety śródziemnomorskiej - bogatej w produkty takie jak owoce morza, owoce i orzechy - może pomóc osłabić ryzyko demencji o niemal jedną czwartą.
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby cechuje się gromadzeniem się tłuszczu w tym organie i wiąże się z otyłością, cukrzycą typu 2, nadciśnieniem i zaburzeniami lipidowymi. Nieleczona choroba może prowadzić do marskości wątroby, a więc i zagrażających życiu konsekwencji. Przyczyny problemu obejmują zarówno niezdrowy styl życia, czyli jedzenie zbyt dużej ilości tłustych i bogatych w cukier potraw oraz braku ruchu, jak i czynniki genetyczne.
Z powodu popularności diet niskowęglowodanowych lub bezwęglowodanowych, „skromny" ziemniak nierzadko jest pomijany na korzyść innych warzyw. Niesłusznie.
Rzadsze stosowanie soli w kuchni wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, niewydolności serca i choroby niedokrwiennej serca. Nawet w przypadku osób stosujących słynną dietę typu DASH zmniejszenie dawki soli może jeszcze bardziej poprawić zdrowie serca.
Więcej produktów zawierających flawonole - związki które znajdują się w niektórych owocach i warzywach, a także w herbacie i winie - oznacza wolniejsze tempo pogarszania się pamięci.