Liczba wyników: 693
Długotrwałe picie alkoholu może powodować, że ludzie są bardziej wrażliwi na ból.
Zdarza się, że zaczyna boleć cię głowa z powodu zapachu perfum pani, która siedzi obok? A może woń środków czyszczących w pracy powodują swędzenie w nosie? Jeśli masz objawy wywoływane przez codzienne zapachy, nie musi to oznaczać, że jesteś uczulony/a, możesz raczej mieć nietolerancję chemiczną.
„Strategie" spożywania posiłków, takie jak przerywany post lub jedzenie wcześniej w ciągu dnia, pomagają ludziom schudnąć poprzez zmniejszenie apetytu, ale już nie poprzez spalanie większej ilości kalorii. Czas posiłków i ich częstotliwość wpływa na 24-godzinny metabolizm energetyczny.
Osoby cierpiące na objawy depresji lub lęku mogą sobie pomóc poprzez uprzejmość wobec innych i pomaganie im.
Osoby, którym regularnie cofa się pokarm z żołądka do jamy ustnej, ale bez znanej przyczyny, mogą cierpieć na stan zwany zespołem przeżuwania (zespołem ruminacji). Jest on często mylony z innymi schorzeniami przewodu pokarmowego, przez co wielu pacjentów nie jest odpowiednio leczonych.
Kilka czynników stylu życia ma znaczący wpływ na nasilenie objawów refluksu. Z dolegliwością często można skutecznie walczyć bez stosowania leków
Mięta pieprzowa może pomóc w trudnościach w połykaniu jedzenia i niekardiologicznym bólu w klatce piersiowej, którego doświadczają niektórzy pacjenci z zaburzeniami przełyku.
Niestrawność to powszechny problem, zdarza się każdemu od czasu do czasu. Jej główny objaw to to uporczywy lub nawracający ból czy też dyskomfort w górnej części brzucha. Jakkolwiek dolegliwość może być spowodowana innymi podstawowymi schorzeniami, często wpływają na nią niewłaściwe nawyki żywieniowe, np. zbyt obfite posiłki.
Kiedy ludzie czują się senni lub uważni, odczucie to jest do pewnego stopnia kontrolowane przez zmiany temperatur w 24-godzinnym rytmie dobowym. Inżynierowie z University of Texas w Austin opracowali unikalny system materacy i poduszek, który wykorzystuje ogrzewanie i chłodzenie, aby „informować" ciało, że czas iść spać.
Niektóre metody gotowania warzyw są lepsze niż inne, jeśli chodzi o zachowanie poziomu przeciwutleniaczy. W zależności od warzywa, gotowanie na płaskiej metalowej powierzchni bez oleju (grillowanie) lub w kuchence mikrofalowej zapewniało najwyższy poziom antyoksydantów.