Liczba wyników: 717
Uprawy jęczmienia nie tylko cieszą oko pięknym złotawym kolorem, ale też są ważnym elementem naszej diety - jęczmień to pożywana, wzmacniająca nas roślina.
Ten pyszny słodki owoc jest świetnym składnikiem deserów, a także wzbogacającym smak dodatkiem do dań głównych. Ananas jest też bogatym źródłem manganu, a także witaminy C. Ponadto zawiera beta-karoten, witaminy z grupy B, potas, sód, witaminę A, a także dostarcza błonnik. Co więcej, w owocu jest też bromelaina, enzym roślinny o ważnym działaniu prozdrowotnym. Zobacz, jak różnorodnie można wykorzystać ananasy.
W ludzkim mikrobiomie jelitowym znajdują się miliardy bakterii. W wyniku chorób, niewłaściwego stylu życia lub stosowania określonych leków różnorodność bakterii może jednak znacznie się zmniejszyć, co wywołuje określone zaburzenia funkcjonowania organizmu i może sprzyjać chorobom.
Regularne badania przesiewowe osób starszych powinny uwzględniać również regularne badania wątroby, w tym badanie AST i ATL, znane jako próby wątrobowe, oraz sprawdzenie poziomu biruliny, fosfatazy alkalicznej oraz dehydrogenazy mleczanowej. Co one oznaczają? Ile wynosi ich prawidłowy poziom? Kiedy należy udać się na badanie wątroby z krwi?
Nie tylko antybiotyki, także inne często stosowane leki mogą mieć niekorzystny wpływ na florę bakteryjną, ostrzegają uczeni.
Nowe badanie z udziałem setek tysięcy ludzi pokazuje, że większe ilości słodkich napojów w diecie oznacza wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci. Taki związek dotyczył zarówno produktów z dodatkiem cukru, jak i tych sztucznie dosładzanych.
Banany są bogate w błonnik, a składnik ten pomaga zachować odpowiednią wagę lub stracić parę kilogramów.
Syndrom Takotsubo, inaczej zespół złamanego serca to dolegliwość, która wywołuje objawy podobne do zawału i rozwija się w przypadku traumatycznych, bardzo stresujących przeżyć. Jak się okazuje, zagraża nie tylko zdrowiu układu krążenia, ale też ma związek z wyższym ryzykiem raka.
Zdrowie jamy ustnej ma wpływ nie tylko na stan jej samej, ale i funkcjonowanie innych części organizmu. Przykładowo, wiadomo, że bakterie znajdujące się na zębach i dziąsłach sprzyjają chorobom serca. Teraz ustalono też, że mogą zwiększać ryzyko poważnych problemów z wątrobą.
W twoim codziennym jadłospisie nie powinno brakować błonnika. Regularnie go sobie dostarczaj, a lepiej się poczujesz.