Liczba wyników: 866
Poświęcenie zaledwie 10 minut na rozmowę z drugą osobą może poprawić pamięć i wyniki uzyskiwane w testach poznawczych, mówią pracownicy University of Michigan.
Codzienność wraz z czasem staje się mniej „uciążliwa" i stresująca. Liczba codziennych stresorów i reakcje ludzi na nie zmniejszają się wraz z wiekiem.
Stresujące wydarzenia życiowe, takie jak śmierć bliskiej osoby czy poważne problemy finansowe, znacznie zwiększają ryzyko upadków w roku następującym po takim incydencie.
Kiedy politycy zwracają się do publiczności, zazwyczaj podkreślają ważne słowa gestami, na przykład wykonując odpowiednie ruchy rękami. Właściwie wydaje się, że wszyscy to robimy: takie ruchy należą do najczęstszych gestów w codziennych rozmowach. Ludzie dopasowują te gesty bardzo dokładnie do wybranych słów. Eksperci chcieli sprawdzić, czy rytmiczne gesty pomagają słuchaczom zrozumieć mówcę. Oceniono, czy to, co widzimy, wpływa na to, co słyszymy.
Jogini i wyznawcy buddyzmu od dawna są przekonani, że medytacja i praktyki skupione na oddechu, takie jak pranayama, wzmacniają naszą zdolność skupienia się na zadaniach. Na Trinity College w Dublinie wyjaśniono neurofizjologiczny związek między oddychaniem a zdolnością koncentracji.
Już krótkotrwałe stosowanie diety wysokotłuszczowej może być powiązane z odczuwaniem bólu, nawet w przypadku braku wcześniejszego urazu czy dolegliwości, takiej jak otyłość lub cukrzyca.
Forma witaminy B3, rybozyd nikotynamidu (NR), ma związek z korzyściami dla zdrowia sercowo-naczyniowego, metabolicznego i neurologicznego, ale nowe badania na University of Missouri wykazały, że NR może zwiększać ryzyko poważnych chorób, w tym raka.
Istnieją znaczące różnice pomiędzy dwoma rodzajami witaminy D, przy czym witamina D2 ma wątpliwy wpływ na zdrowie człowieka, tymczasem D3 może usprawnić układ odpornościowy ludzi i wzmocnić obronę przed infekcjami wirusowymi, takimi jak COVID-19.
Osoby starsze, które muszą przenieść się do domu opieki i dostosowują się do tego oraz akceptują to, czego nie można zmienić, ciągle czerpią satysfakcję z życia.
Zrównoważony sposób odżywiania się nie jest łatwym zadaniem. Stąd naukowcy sprawdzają możliwości przekształcenia produktów ubocznych owoców i warzyw - takich jak skórki lub miąższ wyrzucany podczas przetwarzania - w odżywcze składniki żywności i suplementy. Teraz wykazano, że odpady z jagód i persymony można przetworzyć na proszek bogaty w przeciwutleniacze, który korzystnie wpływa na mikrobiotę jelitową.