Liczba wyników: 2474
Obecnie w naszej diecie niezaprzeczalnie króluje cukier. Nawet jeśli nie używamy go w czystej postaci, dostarczamy go naszemu organizmowi poprzez gotowe produkty spożywcze, takie jak kupne jogurty owocowe, batoniki, sosy do makaronów, dietetyczne płatki śniadaniowe, a nawet pieczywo! Chcąc ograniczyć spożywanie cukru, a jednocześnie nie rezygnować ze słodkiej herbaty, warto poznać jego zdrowe zamienniki.
Cukier różnego rodzaju jest są potrzebny, aby dostarczyć nam energii i w umiarkowanych dawkach przyczynia się do dobrego samopoczucia. Jego utrzymujcy się nadmiar jednak uszkadza komórki, a także może zwiększyć ryzyko rozwoju raka. Paracelsus miał rację, gdy mówił, że dawka substancji może stać się trucizną.
Właściwości zdrowotne witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu są szeroko znane. A co z zastosowaniem w kosmetologii? Nie wszyscy wiedzą, że witamina C odpowiada za sprawne wytwarzanie w organizmie kolagenu, który jest głównym składnikiem skóry. Co z tego wynika...
Czekoladę uwielbiamy wszyscy – poprawia nastrój, gdy dopada nas chandra, uzupełnia niedobory magnezu w organizmie, przede wszystkim jednak jest prawdziwym rarytasem dla smakoszy słodyczy. Ten pyszny, ale i kaloryczny przysmak doczekał się nawet własnej dziedziny nauki – czekologii…
Odpowiednia ilość witaminy D w organizmie jest niezbędna do utrzymania silnych mięśni.
Hiszpańscy naukowcy wykazali, że osoby, które w ciągu doby mało piją płynów, te będą bardziej podatne na nadwagę i otyłość. Woda w organizmie sprzyja trawieniu, ale co najważniejsze – reakcje chemiczne zachodzące z udziałem h2o opóźniają odkładanie się tłuszczu pod skórą.
Z wiekiem osłabieniu ulegają włókna kolagenu i elastyny odpowiadających za prawidłowe napięcie skóry. Pod wpływem toksyn i wolnych rodników w organizmie spada poziom substancji stymulujących naturalną produkcję kolagenu.
Ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w organizmie maleje z powodu nieprawidłowej diety, chorób i procesu starzenia się. Tymczasem olej z wiesiołka jest unikalnym źródłem wspomnianych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu gamma-linolenowego (GLA).
Dzięki rozwojowi nauki i techniki badanie próbki krwi nie jest już jedynym sposobem na zbadanie poziomu pierwiastków w organizmie. Być może w przyszłości równie popularnym stanie się kontrolowanie nadmiaru lub niedoboru pierwiastków na podstawie informacji zawartych we włosach.
Jeśli chcesz zwiększyć ilość witaminy D w organizmie, nie zapomnij równocześnie o magnezie.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później