Liczba wyników: 1484
W sezonie jesienno-zimowym ludzki organizm nie otrzymuje wystarczającej dawki światła słonecznego. W tym okresie wiele osób uskarża się na brak energii, zarówno na codzienne obowiązki, jak i na życie towarzyskie. Częściej popadamy również w przygnębienie lub apatię. Okazuje, że w poprawie nastroju mogą pomóc owoce - na przykład bogate w witaminę B6 i magnez banany.
Wiadomo już, że suszone śliwki są dobre dla jelit, ale nowe badania z Penn State sugerują, że owoce te być też korzystne dla zdrowia kości.
Dieta bogata w owoce i warzywa może być dobrą obroną przed rakiem prostaty, mówią medycy z Case Western Reserve University.
Jedz głównie warzywa i owoce, jeśli chcesz zmniejszyć ryzyko cukrzycy, radzą badacze z Harvard T. H. Chan School of Public Health w Bostonie.
20 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień bez Mięsa (ang. Meatout Day). Inicjatywa ma popularyzować zdrową dietę bogatą w owoce, warzywa oraz produkty pełnoziarniste.
Sięgaj po cytrusy. Kobiety, które regularnie jedzą pomarańcze, grejpfruty i inne owoce tego rodzaju, mogą liczyć na wyższą ochronę przed udarem mózgu.
Wystarczy dołączyć do codziennego menu jedną dodatkową porcję artykułów pełnoziarnistych oraz określone owoce i warzywa, by zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Owoce powinny stanowić 20 procent naszej codziennej diety - zaleca się spożycie 3 do 5 ich porcji dziennie. Odpowiednia ilość pomoże zadbać o kondycję oraz sylwetkę.
Śliwki, których ojczyzną jest Azja Mniejsza, Kaukaz i Persja, na stoły Europy dotarły po podbojach Aleksandra Macedońskiego. Te owoce to skarbnica naturalnych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają witaminy z grupy B, które regulują działanie układu nerwowego i pracę mięśni, mają też wpływ na stan komórek i przemianę materii.
Drzewka oliwne, rosnące w krajach śródziemnomorskich, dają nam swój największy skarb - małe zielone owoce, z których powstaje ceniona we wszystkich kuchniach oliwa.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później