Liczba wyników: 629
Dzięki naturalnemu ekstraktowi roślinnemu C. elegans, niepasożytniczy nicień, żył znacznie dłużej niż zwykle.
Naukowcy z Indiana University School of Medicine ustalili, że niacyna powstrzymuje rozwój choroby Alzheimera.
Składniki odżywcze ukierunkowane na określone mechanizmy związane z osłabieniem komórek, które występuje z czasem, mogą poprawić zdrowie i samopoczucie.
Jedzenie kolacji późną porą może przyczynić się do przyrostu masy ciała i wzrostu poziomu cukru we krwi.
Porównano wpływ diety i leków na funkcjonowanie naszych komórek i okazało się, że sposób odżywiania się ma tu znacznie silniejszy wpływ.
Regularny wysiłek nie tylko ćwiczy mięśnie, ale może również zapobiegać rozwojowi stłuszczenia wątroby. Niemieckie Centrum Badań nad Cukrzycą pokazuje, jaki wpływ mają na to zmiany molekularne, w szczególności modyfikacje dotyczące mitochondriów wątroby.
Codzienne ćwiczenia osłabiają liczne szkodliwe fizjologicznych skutków krótkotrwałego przejadania się i czasowego braku aktywności. Jeśli więc jesteś aktywny/aktywna na co dzień masz szanse na zdrowsze przebycie zbliżających się świąt Bożego Narodzenia.
W ostatnim czasie opracowano sposoby mierzenia wieku biologicznego poprzez monitorowanie zmian w DNA, które zachodzą naturalnie wraz z wiekiem, ale występują w różnym czasie u różnych ludzi. Te „zegary epigenetyczne" okazują się lepszymi czynnikami określającymi długość życia i zdrowia niż wiek metrykalny. Odkryto, że przewlekły stres przyspiesza ten życiowy zegar.
Picie soku z czerwonych winogron lub wina (z umiarem) może poprawić zdrowie osób z nadwagą, pomagając im skuteczniej spalać tłuszcz.
Codzienne jedzenie mlecznej czekolady może wyglądać na receptą na przyrost masy ciała, jednak nowe badanie z udziałem kobiet po menopauzie pokazało, że jedzenie pewnej ilości czekolady rano w wąskim przedziale czasu może pomóc organizmowi spalić tłuszcz i obniżyć poziom cukru we krwi .
Zanieczyszczenie powietrza osłabia korzyści z aktywności fizycznej