Liczba wyników: 9095
Przebadanie DNA aż od 100.000 osób pozwoliło odkryć dziesiątki wariantów genów, które mogą podwyższać poziom dwóch rodzajów lipidów krwi, prowadzących do chorób układu krążenia.
Jeśli musisz ściślej kontrolować poziom cukru we krwi, zaserwuj sobie na śniadanie awokado, dzięki temu łatwiej będzie zadbasz o odpowiednią ilość glukozy.
Jak wynika z nowych zaleceń Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (American Heart Association, AHA), diabetycy szczególnie powinni kontrolować poziom cholesterolu.
Google przedstawił projekt inteligentnych soczewek wyposażonych w mikroprocesory, dzięki któremu chorzy na cukrzycę będą mogli kontrolować poziom cukru.
Niski poziom witaminy D może oznaczać większe ryzyko wcześniejszej śmierci u osób starszych - zwłaszcza tych, które są delikatnego zdrowia, mówią naukowcy.
Wysoki poziom tłuszczów we krwi (trójglicerydów) u starszych kobiet może pomóc przewidzieć prawdopodobieństwo wystąpienia udaru mózgu, wynika z nowego badania.
Starsze osoby, które mają wyższy poziom trójglicerydów, mogą być mniej narażone na demencję i cechują się wolniejszym osłabieniem funkcji poznawczych w porównaniu z osobami o niższej ilości tej formy tłuszczu.
Spożywanie orzechów pistacjowych reguluje poziom cukru we krwi u osób z zespołem metabolicznym - potwierdziło pierwsze tego typu badanie przeprowadzone przez ekspertów University of Toronto, zaprezentowane w kwietniu br. podczas konferencji Experimental Biology w Waszyngtonie.
Podwyższony poziom cholesterolu wiąże się z wyższym ryzykiem rozwoju miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca. Może także prowadzić do zawału serca. Warto więc regularnie się badać i przestrzegać zdrowej diety. Poniżej prezentujemy listę produktów, które pomagają w kontroli poziomu cholesterolu.
Garść lub dwie orzechów może pomóc diabetykom kontrolować poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Diabtetycy powinni sięgnąć po orzechy, te w ich przypadku stanowią rekomendowaną przez specjalistów przekąskę, mogą być bowiem pomocne w kontroli cukru we krwi. Podobnych skutków nie zaobserwowano wśród ludzi, którzy wybierali pełnoziarniste babeczki zamiast standardowych przekąsek zawierających węglowodany proste.