Liczba wyników: 676
Coś tak powszechnie pitego jak filiżanka kawy z mlekiem może mieć działanie przeciwzapalne. Połączenie białek i przeciwutleniaczy w tym napoju podwaja właściwości przeciwzapalne w komórkach odpornościowych, mówią uczeni z Uniwersytetu w Kopenhadze.
Więcej produktów zawierających flawonole - związki które znajdują się w niektórych owocach i warzywach, a także w herbacie i winie - oznacza wolniejsze tempo pogarszania się pamięci.
Wypijana codziennie filiżanka herbaty może pomóc cieszyć się lepszym zdrowiem w starszym wieku.
Ekstrakt z liści karczocha może obniżyć poziom cholesterolu. To ma znaczenie szczególnie wobec tego, że choroby sercowo-naczyniowe są głównymi przyczynami zgonów na całym świecie, a mają związek właśnie z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Osoby z nadciśnieniem doświadczają szybszego osłabienia zdolności myślenia, podejmowania decyzji i zapamiętywania informacji niż ludzie z ciśnieniem krwi w normie.
Bez względu na kulturę, język, epokę czy artystę, w sztuce konsekwentnie przedstawia się depresję jako ciemność. Teraz naukowo ustalono, że rzeczywiście wszystko wygląda szaro i buro, gdy odczuwasz smutek.
Na Uniwersytecie Minnesoty odkryli nowy sposób, w jaki dieta może wpływać na choroby związane ze starzeniem się.
Umiarkowane ilości wina mogą wiązać się z niższym ryzykiem rozwoju depresji.
Znajdujący się w winie związek o nazwie resweratrol może sprzyjać zmniejszeniu niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
Pamiętaj o jabłkach i gruszkach podczas zakupów - jedzenie większej ilości owoców i warzyw z białym miąższem może chronić przed udarem.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później