Liczba wyników: 1310
Korzyści z jedzenia owoców i warzyw zostały podkreślone raz jeszcze, bowiem jak twierdzą brytyjscy naukowcy mogą one chronić przed najpowszechniejszą postacią choroby serca i jedną z głównych przyczyn zgonów w UE.
Charakterystyczne dla rozwoju choroby Alzheimera złogi białkowe mogą także wpływać na pracę serca.
Łuszczyca jest przewlekłą chorobą, na którą cierpi około 14 milionów ludzi na całym świecie. Nie daje się wyleczyć, ponieważ obecnie nie ma skutecznego środka, a postępowanie terapeutyczne polega na ograniczaniu objawów i poprawie jakości życia pacjentów. Łuszczyca atakuje nie tylko skórę, ale i ma wpływ na pracę serca oraz rozwój innych chorób.
Osoby, które odczuwają satysfakcję w ważnych dziedzinach życia, odznaczają się lepszą ochroną serca.
Rosół może być sojusznikami w walce z nadciśnieniu. Japońskie badania dowiodły, że udka z kurczaka, które wszak często wykorzystywane są do przygotowania ciepłej pożywnej zupy, to dobry środek dla osób cierpiących na nadciśnienie.
Tłuszcz z wątroby dorsza jest szczególnie cenny ze względu na działanie chroniące przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Chociaż raz w tygodniu powinno się jeść tłuste ryby, mówią eksperci - dzięki temu można liczyć na lepszą ochronę serca.
Nowe badania po raz kolejny potwierdzają, że jedzenie czekolady w umiarkowanych ilościach może być dobre dla serca.
Badania wykazały, że im niższy wzrost cechuje daną osobę, tym większe ma dany człowiek prawdopodobieństwo problemów z sercem. Przykładowo, osoby mierzące około 152 cm odznaczają się o 32 proc. wyższym ryzykiem chorób serca w porównaniu z kimś, kto ma 167 cm wzrostu.
Dodanie do diety odpowiedniej ilości produktów zbożowych z błonnikiem pomaga poprawić wskaźnik przeżycia pacjentów po zawale.
Nieświeży oddech i kosztowne rachunki od stomatologa nie są jedynymi rzeczami, których można uniknąć przez regularne mycie zębów. Według najnowszych badań przeprowadzonych przez uczonych z University College London, codzienne, przynajmniej dwukrotne szczotkowanie zębów zmniejsza ryzyko chorób serca.
Nowo opracowana wkładka do butów zmniejszy ryzyko owrzodzeń u diabetyków