Liczba wyników: 6591
Cukier bywa dodawany do rozmaitych produktów, także tych, które powszechnie kojarzone są z kwaśnym czy słonym smakiem. Dlatego okazuje sie, że bardzo łatwo jest dostarczać organizmowi nadmiar węglowodanów nie mając świadomości szkodliwości przyjętego menu.
Otyłość to jeden z głównych problemów zdrowotnych na świecie w ostatnich dekadach, ponieważ wiele osób stosuje niezdrową dietę i nie ćwiczy regularnie.
Kwas hialuronowy – bez niego nie byłoby zabiegów odmładzających, poprawiających wygląd skóry ani wielu świetnych kosmeceutyków. Czym jest i kiedy go się stosuje?
Suplementy witaminowe i mineralne są coraz powszechniejsze. W Stanach Zjednoczonych. około połowa badanych twierdzi, że stosuje co najmniej jeden suplement diety, a jedna trzecia sięga po multiwitaminy. Jednak to nie zawsze jest bezpieczne.
Czynniki genetyczne mają wpływ na ryzyko różnych chorób i przekładają sie na poziom szans na długowieczność. Jednakże wydłużenie życia w większej mierze zależy od naszego sposobu funkcjonowania, a nie wyposażenia genetycznego, jakie otrzymaliśmy od rodziców.
Wyniki najnowszych badań dostarczyły mocnych dowodów na to, że pod wpływem konkretnego bodźca mózg stosuje "kodowanie predyktywne", aby stworzyć mentalną prognozę tego, co się zaraz wydarzy.
Zespół naukowców z Ośrodka Terapii Fagowej, działającego przy Instytucie Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN im. Ludwika Hirszfelda we Wrocławiu, jako jedyny na świecie stosuje eksperymentalną metodę leczenia trudnych zakażeń bakteryjnych za pomocą bakteriofagów. Artykuł o polskich uczonych ukazał się w czerwcowym numerze prestiżowego biomedycznego pisma "Nature Medicine" - poinformowała PAN.
Osteoporoza określona jest mianem „cichego złodzieja kości”. W chorobie tej tkanka kostna powoli sie odwapnia. Osteoporoza może bardzo długo przebiegać nie powodując żadnych dolegliwości. Często pierwszym objawem zaawansowania osteoporozy jest złamanie towarzyszące banalnemu upadkowi.
Imbir pochodzi z cieplejszych części Azji, takich jak Chiny, Japonia i Indie, ale uprawiany jest także Ameryce Południowej, Afryce i na Bliskim Wschodzie. Stosuje się go zarówno w kulinariach, jak i celach medycznych.
Wiosna jest porą roku, na którym w naszym klimacie oczekuje sie z największą niecierpliwością. Jednak święto wiosny jest obchodzone na całym świecie, pod wieloma nazwami. Choć mogłoby się zdawać, że wiosna w naszej szerokości geograficznej przychodzi od południowego-zachodu, to kalendarz mówi coś innego...