Liczba wyników: 173
W organizmie gromadzą się toksyny i inne substancje, które wpływają na pogorszenie samopoczucia, a z czasem mogą też prowadzić do różnych dolegliwości. Nasze ciało oczyszcza się samo, ale warto mu czasem dopomóc w tym procesie. Zobacz, co jeść w tym celu.
Nie warto odkładać decyzji o rzuceniu palenia papierosów ze względu na obawy o przybranie na wadze. Porzucenie nałogu w istocie poprawia metabolizm i można liczyć na skuteczniejszą walkę o szczuplejszą sylwetkę.
Wątroba to niezwykle zapracowany organ, bez którego nie moglibyśmy funkcjonować. Lepiej o nią odpowiednio dbać, niż później leczyć. Nie jest to trudne. Wystarczy wiedzieć, czego unikać w codziennej diecie i czym wspomagać pracę wątroby.
Jej kulinarna popularność od lat nie maleje. Świetnie smakuje, ma ważne właściwości prozdrowotne, przydaje się do wielu potraw i jest łatwo dostępna - chodzi oczywiście o marchew. Warzywo ma wiele różnych zastosowań.
Picie znacznych ilości alkoholu może zwiększyć ryzyko raka wątroby. Okazuje się jednak, że kawa pomaga je obniżyć.
Osoby chorujące na dnę moczanową cechują niższym ryzykiem choroby Alzheimera. Jak sądzą uczeni, kwas moczowy, który wywołuje dnę, może mieć działanie ochronne przed rozwojem określonych chorób neurdegradacyjnych.
Lampka wina do obiadu czy kolacji ma uzasadnienie nie tylko kulinarne, ale i prozdrowotne. Dowiedziono już, że niewielkie ilości wina sprzyjają np. funkcjonowaniu serca czy zapamiętywaniu, teraz wykazano, że spalają tłuszcz.
Jeśli często raczysz się alkoholem, wśród noworocznych postanowień umieść takie o ograniczeniu napojów wyskokowych. Niewielkie ilości piwa czy wina nie czynią krzywdy, a nawet są polecane przez lekarzy np. dla ochrony zdrowia serca, ale większa od rekomendowanej ich ilość może skutkować demencją.
Rak trzustki to bardzo często wyrok śmierci. Przed długi okres nie daje żadnych objawów, a gdy wreszcie zostanie wykryty, jest go bardzo trudno wyleczyć. Dokładna przyczyna jego powstawania nie jest znana. Wiadomo jedynie, że ryzyko zachorowania zwiększa się z wiekiem. Niestety – prace nad znalezieniem metody zwalczania tej choroby, jak dotąd nie są efektywne.
Nowotwory stanowią obecnie drugą przyczynę (pierwsza to choroby serca i układu krążenia) śmierci w zakresie globalnym. Badania dowiodły, że poza czynnikami genetycznymi, na rozwój różnych form raka wpływ ma styl życia, w tym dieta. Poniżej przedstawiamy listę produktów, które wykazują silne działanie antynowotworowe.