Liczba wyników: 3125
Dbając o wagę i zdrowie wybierasz produkty o obniżonej zawartości kalorii? Dietetycy zachęcają do uważnego czytania etykiet, gdyż nie wszystkie z pozoru zdrowe produkty są rzeczywiście sprzymierzeńcami w walce o zgrabną sylwetkę.
Uczeni z Uniwersytetu w Wageningen w Holandii zbadali zależność między formą żywności, czasem żucia i ilością przyswojonych kalorii.
Tracimy kalorie siedząc przed telewizorem, czytając książkę, a nawet jedząc kanapkę. Energia jest niezbędna do wszelkiego rodzaju działania. Problem polega na tym, że dzięki wysokokalorycznemu jedzeniu i unikaniu aktywności fizycznej, więcej jej sobie przydajemy niż potrzebujemy, stąd rośnie liczba osób otyłych i mających nadwagę. Dowiedz się, ile kalorii tracisz w pracy.
Mniejsza ilość kalorii dostarczanych organizmowi to większa szansa na pozbycie się nadmiaru kilogramów i lepszą figurę. Jak to zrobić? Do wyboru mamy setki diet i tyleż samo zestawów ćwiczeń. Ale pojawiają się nowe pomysły. Eksperci proponują po prostu większą ostrożność w doborze codziennego menu albo odpowiedni sposób konsumpcji. W każdym razie zapewniają, że nie trzeba się głodzić, aby zmniejszyć liczbę przyjmowanych codziennie kalorii.
Jeśli chcesz zmaksymalizować efekty aktywności fizycznej, spróbuj ćwiczyć jeszcze przed śniadaniem, dzieki temu możesz spalić więcej kalorii.
Dieta kojarzy się z rozlicznymi zasadami i ograniczeniami, ale groźba nadwagi czy otyłości skłania do nawet większych poświęceń. A co jeśli mądre codzienne wybory wystarczają, by znacząco ograniczyć ilość dostarczanych kalorii? Warto spróbować.
Ograniczenie ogólnej ilości kalorii może odmłodzić mięśnie i aktywować szlaki biologiczne ważne dla dobrego zdrowia.
Krótkotrwała ekspozycja na zimno może pomóc osobom z brązowym tłuszczem spalać o 15 procent więcej kalorii w porównaniu do osób bez tej tkanki, wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Ograniczenie kalorii może spowolnić tempo starzenia się zdrowych osób. Zmniejszenie kaloryczności diety oznacza 2-3-procentowe spowolnienie tempa starzenia, co przekłada się na 10-15-procentowe zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci - to efekt podobny do rzucenia palenia.
Wystarczy jeść wolniej, to może znacznie ograniczyć ilość spożywanego posiłku.