Liczba wyników: 268
- Ciemna czekolada zawiera sześciokrotnie więcej chroniących nas przed rakiem antyoksydantów niż jagody, uważane za naturalny produkt najbogatszy w te substancje - twierdzi dr Susan Delaney z Dallas, naukowiec i miłośniczka czekolady. Dodaje, że działanie antyrakowe nie jest jedyną zaletą słodkich tabliczek. Czekolada coraz częściej staje się obiektem zainteresowania naukowców a także specjalistów od przedłużania młodości.
Nie trzeba do niej nikogo przekonywać, nie tylko świetnie smakuje, ale i sądzi się, że ma dodatni wpływ na wygląd. Czekolada coraz powszechniej stanowi składnik produktów kosmetycznych.
Na temat czekolady krąży wiele opinii, jedne badania potwierdzają jej korzystny wpływ na zdrowie, inne ostrzegają przed spożywaniem zbyt dużej ilości tego przysmaku.
Nowe odkrycie amerykańskich naukowców wskazuje, że jedzenie mlecznej czekolady może poprawiać funkcjonowanie mózgu.
Zdrowa czekolada. Dla wielu miłośników tego słodkiego afrodyzjaku jest to cudowne, lecz nie mogące się nigdy ziścić marzenie, gdyż przeczy ono podstawowym zasadom racjonalnego odżywiania i wszelkim zbawiennym dla naszego zdrowia dietom. Lecz czy na pewno jest to tak nierealna myśl?
Czekolada to nie tylko wyśmienita przekaska. Może poprawiać nastrój i korzystnie wpływać na zdrowie fizyczne. Może również poprawiać pamięć.
Świetna wiadomość dla miłośników czekolady - ten powszechnie lubiany przysmak może pomocny dla utrzymania odpowiedniego pozoimu zdolności poznawczych.
Zespół przewlekłego zmęczenia to dolegliwość, która poza spadkiem sił objawia się zaburzeniami snu i bólami mięśni.
W jednym badaniu wykazano, że związki znajdujące się w czekoladzie pełnią ochronna rolę dla pamięci.
Składniki odżywcze zawarte w ciemnej czekoladzie mogą być pomocne w walce z chorobami serca.