Liczba wyników: 4266
Stosowanie akupunktury może zwiększyć skuteczność standardowej opieki medycznej, zmniejszając nasilenie przewlekłego bólu i depresji.
Dieta zawierająca codzienną dawkę pistacji może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc i inne rodzaje nowotworu.
Mniej znany kannabinoid o nazwie kannabigerol (Cannabigerol, CBG), skutecznie zmniejszył niepokój bez odurzenia typowego dla całej rośliny konopi. Może też nawet mieć pewne efekty poprawiające pamięć.
Społeczeństwa na całym świecie szybko się starzeją, a wśród osób starszych obserwuje się zwiększoną częstość występowania objawów depresyjnych w późnym wieku. Okazuje się, że takie zjawisko można by relatywnie łatwo osłabić - dieta stosowana w średnim wieku może mieć wpływ na samopoczucie psychiczne w starszych latach.
Suplementacja witaminą D zwłaszcza w zimie może pomóc obniżyć ciśnienie krwi u pacjentów z nadciśnieniem.
Eksperci z Mayo Clinic ustalili kryteria dla diagnozy zespołu utraty pamięci u osób starszych, który szczególnie wpływa na układ limbiczny mózgu. Często można go pomylić z chorobą Alzheimera. Dobra wiadomość jednak jest taka, że amnestyczny zespół neurodegeneracyjny z przewagą układu limbicznego, czyli LANS (Limbic-predominant Amnestic Neurodegenerative Syndrome), postępuje wolniej i ma lepsze rokowania.
Amerykański Narodowy Instytut Zdrowia (National Institutes of Health, NIH) podaje, że codzienne przyjmowanie suplementu zawierającego witaminy i minerały o działaniu przeciwutleniającym spowalnia rozwój późnego stadium suchej formy zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (age-related macular degeneration, AMD). To może pomóc osobom w późnym stadium choroby zachować widzenie centralne.
Spożycie surowego mleka krów zarażonych grypą H5N1 przez zwierzęta stwarza ryzyko zakażenia i rodzi pytania dotyczące potencjalnego zagrożenia u ludzi.
U osób o najzdrowszym śnie prawdopodobieństwo niewydolności serca było o 42 proc. niższe, niezależnie od innych czynników ryzyka, w porównaniu z ludźmi, którzy kiepsko sypiali.
Jedzenie małych ryb (w całości) przekłada się na zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, w tym z powodu nowotworu.