Liczba wyników: 3653
Żyjemy w coraz większym pośpiechu, często jemy poza domem, ale jednocześnie chcemy odżywiać się zdrowo i dostarczać organizmowi cennych składników odżywczych. Po jakie przekąski sięgamy w ciągu aktywnego dnia i jak radzimy sobie z nagłym atakiem głodu? Często nie wybieramy najlepszych możliwości, wręcz przeciwnie sięgamy po niezdrowe przekąski, które znajdą się w zasięgu naszego wzroku. Jak skutecznie poradzić sobie z tym problemem?
Testy na myszach pokazują, że produkty bogate w tryptofan - takie jak indyk, wieprzowina, orzechy i nasiona - mogą zmniejszać ryzyko zaostrzenia zapalenia jelita grubego.
Jaką dietę stosować? Ograniczyć mięso na rzecz warzyw i owoców, a może postawić głownie na ryby i owoce morza? Odpowiedź nie jest jednoznaczna, ale wiadomo na pewno, że w naszych jadłospisach jest za dużo przetworzonych produktów mięsnych.
Regularne badania przesiewowe osób starszych powinny uwzględniać również regularne badania wątroby, w tym badanie AST i ATL, znane jako próby wątrobowe, oraz sprawdzenie poziomu biruliny, fosfatazy alkalicznej oraz dehydrogenazy mleczanowej. Co one oznaczają? Ile wynosi ich prawidłowy poziom? Kiedy należy udać się na badanie wątroby z krwi?
15 lat członkostwa Polski w UE otworzyło przed Polską i Polakami ogrom możliwości. Rozwój infrastrukturalny polskich miast i miasteczek, swoboda podróżowania, kształcenia i pracy w krajach członkowskich, poszanowanie praw człowieka czy ochrona środowiska to tylko niektóre z przywilejów, z których możemy korzystać jako obywatele Europy. Polska Fundacja im. Roberta Schumana przygotowała zestaw 15 korzyści które wynikają z członkostwa w Unii Europejskiej.
Dbanie o higienę jamy ustnej wydaje się proste, jednak popełniamy wiele błędów w codziennej profilaktyce. Nie zdajemy sobie zwłaszcza sprawy, że godziny spędzone w pracy również destrukcyjnie wpływają na stan jamy ustnej. Szczególnie gdy mamy nawyki, które nie służą naszym zębom.
Nadmierne pocenie się to dość powszechna dolegliwość, która może dotyczyć całego ciała lub też wybranych jego części. Dolegliwość może wynikać z predyspozycji genetycznych, być efektem stosowania określonych leków lub też świadczyć o jakimś problemie zdrowotnym.
Początek jesieni to zwykle w polskich domach czas przygotowywania różnorodnych przetworów na okres zimowy. Wszystko po to, aby cieszyć się smakami lata, kiedy za oknem królować będzie śnieg i mróz. Aż 90 procent Polek samodzielnie przygotowuje przetwory. Najchętniej zamykamy w słoikach ogórki, paprykę i grzyby.
Grzybica to jedna z najczęstszch chorób paznokci, ale nie każdy problem z paznokciami jest spowodowany przez grzyby, pewne inne zaburzenia dają podobne objawy, np. łuszczyca. Trzeba skonsultować się z lekarzem i nie leczyć się na własną rękę - stosowanie środków na grzybicę, podczas gdy w istocie obecna jest inna choroba, może pogorszyć objawy.
Białko to budulec mięśni, a także składnik pomagający zwiększyć metabolizm i potencjał spalania tłuszczu. To niezbędne, trudne do przecenienia, paliwo, które wspiera organizm w budowaniu zdrowych tkanek i komórek. Ciało może dawać sygnały niedostatecznych ilości białka - sprawdź, czy nie masz takich objawów. Jeśli je dostrzegasz, niezwłocznie wzbogać dietę o większe dawki wspomnianego składnika.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi