Liczba wyników: 3301
Geny aktywne w późnym wieku, mogą wyjaśniać, dlaczego zdrowie starszych kobiet mają słabsze zdrowie niż starsi mężczyźni.
Większość z nas pamięta czasy, kiedy mogliśmy jeść wszystko, co chcieliśmy i nie przybierać na wadze. Jak się okazuje, metabolizm - czyli tempo w jakim spalasz kalorie - osiąga szczyt znacznie wcześniej i zaczyna się osłabiać później, niż mogłoby się wydawać.
Częste jedzenie orzeszków ziemnych przez pacjentów z rakiem może zwiększać ryzyko rozprzestrzeniania się nowotworu, ostrzegają uczeni z Uniwersytetu w Liverpoolu.
Nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Edith Cowan w Australii pokazały, że osoby stosujące dietę bogatą w witaminę K mają nawet o 34 procent niższe ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych związanych z miażdżycą.
Sezon na borówki (czarne jagody) trwa. Sięgnij po te owoce, jeśli chcesz zadbać o zdrowie układu pokarmowego.
Utrzymanie zdrowego poziomu żelaza we krwi może być kluczem do lepszego starzenia się i dłuższego życia.
Jeśli w organizmie brakuje cynku, może to przyczyniać się do nadciśnienia. Wszystko przez zmianę sposobu, w jaki nerki radzą sobie z sodem.
Nowe badania mogą pomóc w zapobieganiu nawrotom opryszczki, a nawet chorobom oczu wywołanym przez opryszczkę.
Trwają testy szczepionki HIVconsvX, skierowanej przeciw szerokiemu zakresowi wariantów HIV-1, co sprawia, że prawdopodobnie jest odpowiednia do walki ze szczepami HIV w każdym regionie geograficznym.
Aby wzmocnić swoją odporność i wspomóc działanie szczepionek, trzeba być aktywnym fizycznie.