Liczba wyników: 93
Wiele chorób rozwija się wcześniej lub nasila się z powodu przewlekłego stresu, między innymi choroba serca, cukrzyca, nowotwory czy stwardnienie rozsiane. Aczkolwiek dostępnych jest niewiele prac naukowych poświęconych roli przewlekłego stresu w chorobach z łagodnym zaburzeniem funkcji poznawczych czy chorobie Alzheimera.
Z badań wynika, że czekolada może być pomocna w zapobieganiu m. in. chorobom serca. Teraz uczeni odkryli jeszcze więcej zdrowych właściwości flawonoli - przeciwutleniaczy znajdujących się w ziarnach kakao.
Naukowcy przetestowali cykle snu u 100 osób w wieku 45 - 80 lata, u których nie zanotowano objawów demencji . Połowa tej grupy miała w rodzinie osobę cierpiącą na chorobę Alzheimera. Okazało się, że ludzie, którzy mają problemy ze snem, są bardziej narażeni na problemy z pamięcią w starszym wieku.
Nowe badania łączą niedobór witaminy B12 z kurczeniem się mózgu i problemami z pamięcią u osób starszych.
Szwedzcy naukowcy dokonali odkrycia, które kwestionuje dotychczasowe sposoby doboru metod leczenia raka piersi. Decyzji o najskuteczniejszym sposobie leczenia zwykle dokonuje się na podstawie biopsji guza pierwotnego. Nowe badanie dowodzi jednak, że w rzeczywistości guzy nowotworowe piersi zmieniają swój status hormonalny w ciągu przebiegu choroby. Naukowcy są zdania, że dysponując bardziej precyzyjnymi wynikami biopsji po nawrocie nowotworu, lekarze będą w stanie wybierać bardziej ukierunkowane metody leczenia.
Łagodny trening jogi pomaga poprawić aktywność pacjentów cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów, wynika z badań przeprowadzonych w Zjednoczonych Emiratach Arabskich.
Podobnie jak jagody dziesięć lat temu, teraz granat został ogłoszony „super-jedzeniem". Niedawno przeprowadzona seria badań wykazała różne korzyści zdrowotne uzyskiwane dzięki jedzeniu granatów. Nowe testy przeprowadzone przez dr Emada Al-Dujaili z Queen Margaret University w Wielkiej Brytanii potwierdziły, że wspomniany owoc pomaga również zmniejszyć fizjologiczne objawy stresu.
Około 7 na 1.000 patologicznie otyłych osób nie posiada odcinka DNA (kwasu dezoksyrybonukleinowego), który zwiera około 30 genów - jak wskazują opublikowane w czasopiśmie Nature wyniki projektu finansowanego ze środków unijnych. Autorzy raportu z badań, pochodzący z Imperial College w Londynie, Wlk. Brytania, oraz 10 innych europejskich ośrodków badawczych, sugerują, że brakujący kawałek DNA może mieć zasadniczy wpływ na wagę ciała u takich osób.
Naukowcy z Europy oraz z Australii, Kanady i USA zidentyfikowali 18 nowych lokalizacji genów, które wpływają na ogólną otyłość oraz 13 nowych miejsc powiązanych z dystrybucją tkanki tłuszczowej. Uczeni przeanalizowali blisko 250.000 próbek, aby zbadać powiązania genetyczne z cechami człowieka. Odkrycia, dokonane w ramach dwóch projektów badawczych i opublikowane w czasopiśmie Nature Genetics, rzucają światło na powody, dla których jedni są bardziej podatni na otyłość a inni mniej.
Soja może być pomocna w redukcji tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha u pań po menopauzie, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie „American Journal of Obstetrics & Gynecology"
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję