Liczba wyników: 149
Dieta bogata w błonnik pokarmowy pomaga skutecznie pozbyć się nadmiaru szkodliwego cholesterolu, zanim jeszcze zostanie on wchłonięty do krwioobiegu. Wystarczy wybierać odpowiednie produkty, aby skutecznie obniżyć poziom cholesterolu bez stosowania leków.
Odpowiednia dieta stanowi istotny element zdrowego stylu życia. Jaką rolę odgrywają w niej tłuszcze? Które warto spożywać, a których unikać? Wyjaśniają to eksperci kampanii „Poznaj się na tłuszczach”, dr n. med. Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia oraz dietetyk mgr Ewa Kurowska.
Są w naszym kraju powszechne i niedrogie. Chętnie robimy z nich konfitury i dodajemy do ciast, a nawet dań mięsnych - śliwki, bo o nich mowa - powinny na stałe zagościć w menu, bo mogą przydać wielu korzyści dla zdrowia i urody.
Lubisz smażone czy pieczone potrawy? Lepiej jest przrzucić się na posiłki duszone i gotowane na parze. Zapewnią lepsze zdrowie - mogą np. osłabić ryzyko cukrzycy.
Nastała wiosna, czyli czas, w którym wiele osób postanowi odchudzić się. Otyłość to nie tylko problem estetyczny, gdyż prowadzić może do cukrzycy, zawału serca czy udaru mózgu. Osoby ze zbędnymi kilogramami, jak i ci, którzy chcą się ich pozbyć, najpierw skorzystać powinny z prostych badań laboratoryjnych.
Jest kilka „złotych zasad" dobrego (czyli zdrowego i szczęśliwego) starzenia się. Bez względu na szerokość geograficzną i osobiste doświadczenia pozostają w mocy. Zastosuj je, a zyskasz duże szanse na pełnię życia pomimo upływu czasu i tak wielu zachodzących zmian.
Utrata już niewielkiego odsetka masy ciała wywołuje istotne zmiany w organizmie, które sprawiają, że obniża się ryzyko cukrzycy i chorób serca.
Jeśli twoje małżeństwo jest trudne, możesz to odczuwać na różnych poziomach, w tym w wadze ciała.
Wiosna to okres, w którym wiele osób rozpoczyna walkę z dodatkowymi kilogramami. Budząca się do życia przyroda motywuje nas do realizacji postanowień. Chcąc pozbyć się nadwagi, musimy wyznaczyć sobie optymalny czas, plan treningowy oraz zadbać o odpowiednią dietę. Eksperci żywieniowi wyjaśniają, że nie musi być ona drakońska. Wystarczy wybrać właściwe produkty oraz zapewnić naszemu organizmowi regularne oraz prawidłowo zbilansowane posiłki. Zwiększenie spożycia błonnika oraz ograniczenie ilości cukru, nasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów tłuszczowych typu trans oraz soli, pozwoli nam cieszyć się szczupłą i zgrabną sylwetką, nie tylko wiosną.
Dietetycy zalecają spożywanie ryb i owoców morza przynajmniej 2 razy w tygodniu. Ale co jest ich fenomenem? Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), a w szczególności Omega-3. Dieta z ich udziałem korzystnie wpływa nie tylko na mózg, wzrok i serce, ale również poprawia płodność, działa odmładzająco oraz przeciwdepresyjnie. Zobacz, jak ryby i owoce morza wpływają na nasze zdrowie.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem