Liczba wyników: 3301
Ilość i rodzaj bakterii w jelitach ma ogromny wpływ na stan zdrowia i pracę mózgu. Badania pokazują, że mikrobiom oddziałuje m. in. na sposób przechowywania tłuszczu, poziom glukozy we krwi i reakcję organizmu na hormony odpowiedzialne za uczucie głodu lub sytości. Ostatnie testy pokazały, że mikrobiota wpływa też na przekaźniki, które regulują nastrój i ma znaczenie dla zachowania zdrowia psychicznego. Aby zadbać o obecność odpowiednich bakterii w jelitach, dołącz te produkty do swojego jadłospisu.
Spośród wszystkich pierwiastków, z których zbudowany jest organizm ludzki, co najmniej 25 jest potrzebnych do jego prawidłowego funkcjonowania, z czego 18 uważa się za niezbędne. Do tej ostatniej grupy należą cynk i selen, zwane pierwiastkami śladowymi albo mikroelementami. Nie wszyscy jednak wiedzą, że oba pierwiastki spełniają także bardzo istotną rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego organizmu. Zwiększają poziom wytwarzanych przeciwciał i aktywność białych krwinek, a także chronią komórki układu odpornościowego przed uszkodzeniem.
Troska o zdrowie oraz systematyczne wykonywanie badań profilaktycznych powinny być naturalnym nawykiem. Przykładem mogą być zawodowi sportowcy, którzy mimo młodego wieku, regularnie sprawdzają stan swojego zdrowia. Jest ono bowiem jednym z filarów rozwoju ich kariery – aby odnosić sukcesy potrzebna jest przecież dobra kondycja i wydolność organizmu. O tym, jak szybkie badania krwi mogą dać kontrolny obraz stanu zdrowia i zasygnalizować ewentualne zmiany w organizmie.
Czy wiesz, że rocznie zjadamy z pożywieniem 4-7 kg różnego rodzaju toksyn. Jeszcze w 2000 roku średnio były to tylko 2 kg. Tak duża ilość chemikaliów nie może być obojętna dla organizmu. Często efektem są wysypki, ataki astmy, stany zapalne żołądka, zła praca jelit, nadpobudliwość, bezsenność, zaburzenia ciśnienia itd. Związki te utrudniają przyswajanie witamin, makro i mikroelementów, a nie strawione pokarmy stają się kolejnymi toksynami, które przenikają do krwi i drażnią układ odpornościowy.
Wiele mówi się o tym, że powinniśmy odżywiać się zdrowo, że to co jemy ma wpływ na nasz organizm, a niewłaściwa dieta jest jedną z przyczyn rosnącej liczby różnych schorzeń, a także tych bardzo niebezpiecznych określanych mianem chorób cywilizacyjnych. Jednym słowem dieta się nam opłaca, ponieważ dobra kondycja organizmu to także dobre samopoczucie, zredukowanie różnych nieprzyjemnych dolegliwości, wspaniała profilaktyka wielu różnych chorób, spokojny sen i dużo energii do działania.
Palenie tytoniu jest bardzo szkodliwym nałogiem, który wpływa negatywnie na funkcjonowanie całego organizmu. Najbardziej destrukcyjnie wpływa jednak bezpośrednio na płuca – może doprowadzić m.in. do rozwoju przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP). Skutki palenia są zatrważające, dym papierosowy odpowiada za niemal 90% wszystkich przypadków zachorowań na POChP. Najlepiej nigdy nie zapalać pierwszego papierosa, bo to on może być początkiem uzależnienia, z którym trudno się potem rozstać. Jednak zawsze warto walczyć, tylko w jaki sposób?
Choroba nowotworowa jest jednym z największych problemów naszych czasów. Osoba chora przeżywa ból, zarówno fizyczny, jak i psychiczny. Taki stan powoduje apatię, zniechęcenie oraz utratę sił i chęci do walki z chorobą. Przewlekła choroba oraz towarzysząca jej często niechęć do jedzenia powodują zużywanie zgromadzonych w ustroju rezerw energetycznych. W efekcie dochodzi do ogólnego osłabienia, a często nawet wyniszczenia organizmu, co bardzo obniża odporność osoby chorej i ujemnie wpływa na efekty leczenia.
Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w organizmie człowieka. Spełnia ponad 500 różnych funkcji, wśród których wymienić można m.in. produkcję żółci niezbędnej w procesie trawienia, gromadzenie zapasów witamin A, D i B12 oraz neutralizowanie toksyn dostarczanych do organizmu w pożywieniu. Dlatego tak istotna z punktu widzenia jej kondycji jest odpowiednia profilaktyka, której jednym z podstawowych elementów jest racjonalne odżywianie. W jaki sposób odżywianie wpływa na pracę wątroby? I które nawyki warto wprowadzić do codziennego życia, aby jej pomóc?
Niezbilansowana dieta, używki, brak aktywności fizycznej, nadwaga, stres – to główne czynniki ryzyka, które sprzyjają występowaniu wysokiego cholesterolu. Stąd już tylko krok do choroby wieńcowej i zawału serca. Kluczowe jest ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych i zastąpienie ich tłuszczami roślinnymi, które pozytywnie wpływają na gospodarkę lipidową organizmu i obniżają zarówno poziom złego cholesterolu, jak i ryzyko chorób wieńcowych. Podobnie pozytywny wpływ na organizm ma także białko sojowe czy ciecierzyca.
Kiedy nasze ciało doznaje urazów lub zmaga się z infekcjami, aktywuje mechanizmy obronne. Sprawia, że komórki zaczynają działać tak, by pozbyć się zagrożeń. Ten proces powoduje stan zapalny, który często objawia się obrzękiem, zaczerwienieniem i bólem. Na krótką metę jest on oznaką gojenia się organizmu, niezależnie od tego, chodzi o otarcie kolana, czy przeziębienie. Jeśli jednak stan zapalny utrzymuje się dłużej, zagraża organizmowi i prowadzi do wielu chorób. Sprawdź, jakie są jego oznaki.
Izolacja i samotność istotnie wpływają na zdrowie fizyczne, ale ciągle mało kto o tym wie