Liczba wyników: 1215
Nowe badanie przeprowadzone na Monash University wykazało, że obturacyjny bezdech senny ma związek ze zwiększonym ryzykiem demencji.
Metabolit wytwarzany po zjedzeniu soi może - z pomocą odpowiednich bakterii - zmniejszyć główny czynnik ryzyka demencji.
Picie umiarkowanych ilości wina może wspomóc umiejętności myślenia, a nawet zapobiegać demencji, wynika z nowego badania.
Osoby z zaburzeniami psychotycznymi, takimi jak schizofrenia, są 2,5 razy bardziej narażone na rozwój demencji niż ludzie wolni od takich dolegliwości.
Niski poziom cukru we krwi u osób starszych z cukrzycą typu 2 może zwiększać ryzyko demencji, sugerują nowe badania.
Narażenie na drobne cząstki zanieczyszczeń powietrza (PM2,5) może zwiększać ryzyko rozwoju demencji, ostrzegają eksperci z Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Seniorzy zaangażowani w różne zajęcia mogą istotnie zmniejszyć ryzyko rozwoju demencji, przekonują eksperci z Uniwersytetu Simona Frasera.
Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization, WHO) opublikowała przewodnik ze wskazówkami, jak zmniejszyć ryzyko zaburzeń poznawczych i demencji.
Osoby z dużym poziomem hormonu tłuszczu, tj. adiponektyny, mogą być bardziej narażone na rozwój demencji lub choroby Alzheimera, wynika z nowych badań.
Osoby z migotaniem przedsionków, najczęstszym zaburzeniem rytmu serca, mają nieco wyższe ryzyko rozwoju demencji niż ludzie wolni od tej dolegliwości.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później