Liczba wyników: 1581
Dieta o dużej zawartości białka może być dobrym sposobem na zachowanie zdrowej masy ciała.
Ludzie nawet w dość złych okolicznościach patrzą na swoją przyszłość z optymizmem, zmienia się to nieco w późnej starości.
Dieta, w której przeważają produkty pochodzenia roślinnego pozwala zmniejszyć ryzyko otyłości.
Chociaż dystans społeczny ma kluczowe znaczenie dla powstrzymania rozprzestrzeniania się COVID-19, izolacja i towarzysząca jej samotność mogą być bardzo szkodliwe dla osób starszych. Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Bar-Ilan i Uniwersytetu w Hajfie powiązało samotność towarzyszącą kwarantannie wywoływanej COVID-19 z silniejszymi objawami lęku, depresji i traumy u osób starszych.
W przypadku osób starszych samotność jest głównym czynnikiem ryzyka problemów zdrowotnych, takich jak choroba sercowo-naczyniowa i choroba Alzheimera. W osłabieniu poczucia odizolowania pomaga medytacja, mówią eksperci z Carnegie Mellon University.
Nielakoholowe stłuszczenie wątroby to jeden z najpowszehcniejszych przewlekłych problemów z wątrobą na świecie. Teksańscy uczeni odkryli, że pomocny w jej kontrolowaniu może być związek naturalnie występujący w roślinach.
Historia święta babć i dziadków w Polsce jest dość młoda, miimo że wydaje nam się że obchodzimy je "od zawsze". Pomysł na uhonorowanie babć specjalnym dniem powstał w 1964 roku z inicjatywy kobiecego pisma, Dzień Dziadka został zapoczątkowany nieco później.
Dziś przypada tzw. "Blue Monday" - czwarty poniedziałek stycznia, dzień któremu przypisuje się tytuł najgorszego w całym roku.
Jeśli musisz ściślej kontrolować poziom cukru we krwi, zaserwuj sobie na śniadanie awokado, dzięki temu łatwiej będzie zadbasz o odpowiednią ilość glukozy.
Diety pełne czerwonego mięsa i tłustych potraw mogą sprzyjać utracie wzroku, szczególnie u seniorów, alarmują uczeni z University at Buffalo.