Liczba wyników: 226
Jak wynika z nowego badania przeprowadzonego na University of South Australia, miliony starszych osób ze słabym wzrokiem mogą być błędnie diagnozowane jako zmagające się z łagodnymi zaburzeniami funkcji poznawczych.
Zastąpienie soli kuchennej przyprawami o niższej zawartości sodu (np. solą potasową) obniża ryzyko udaru u osób z nadciśnieniem lub wcześniejszym udarem.
Cieplna obróbka pomidorów - na przykład, by przyrządzić sos do spaghetti - sprawia, że wykazują silniejszą ochronę serca i układu krążenia oraz osłabiają ryzyko raka.
Ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i podobne rodzaje demencji można zmniejszyć poprzez dzięki odpowiedniej diecie, szczególnie takiej bogatej w przeciwutleniacze.
Nadciśnienie tętnicze nazywane jest często cichym zabójcą - i nie bez powodu. Nie boli, a nieleczone czyni szkody, które po latach przyczyniają się do zawału serca, udaru mózgu, niewydolności nerek czy utraty wzroku. Ale nie musi tak być - wystarczy wprowadzić w życie kilka zasad, które pomogą utrzymać wyniki ciśnienia tętniczego w normie, co w dobie pandemii jest szczególnie ważne.
Krótkie pochmurne dni nie sprzyjają dobremu nastrojowi. Jesionno-zimową porą rzadziej przebywamy na zewnątrz i ograniczamy swoją aktywność, a szarość za oknem powoduje zniechęcenie i melancholię. Oto kilka spoosbów na to, by szybko i skutecznie pokonać smutek, ogarniający nas o tej porze roku.
Jeśli po posiłkach dośwadczasz wzdęcia, być może jesz zbyt słono, mówią uczeni z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health w Baltimore.
Od dawna wiadomo, że dieta ma wpływ na ryzyko różnych form raka, teraz ustalono, jaki sposób odżywiania może być najlepszy w profilaktyce raka piersi.
Przewlekła obrutacyjna choroba płuc to problem kojarzony z paleniem papierosów, okazuje się jednak, że wśród pacjentów jest coraz więcej ludzi, którzy nie sięgali po papierosy, a za rozwój tej choroby częściej odpowiadają zanieczyszczenia.
Witamina C to dla wielu z nas sposób na wzmocnienie organizmu, dlatego najchętniej sięgamy po nią w okresie osłabionej odporności np. w czasie jesienno-zimowej aury czy wiosennego przesilenia. Czy przyjmowanie witaminy C, gdy jesteśmy przeziębieni faktycznie ma wpływ na szybszy proces powrotu do zdrowia? Kiedy można mówić o skuteczności jej działania? Zdradzamy fakty i mity nt. popularnego kwasu L-askorbinowego i odpowiadamy, jaką pełni rolę w naszym organizmie.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem