Liczba wyników: 9171
Syndrom Takotsubo, inaczej zespół złamanego serca to dolegliwość, która wywołuje objawy podobne do zawału i rozwija się w przypadku traumatycznych, bardzo stresujących przeżyć. Jak się okazuje, zagraża nie tylko zdrowiu układu krążenia, ale też ma związek z wyższym ryzykiem raka.
O kawie napisano bardzo wiele dobrego. Ogólnie rzecz ujmując, jej silne właściwości przeciwutleniające sprawiają, że może chronić nas przed różnymi chorobami. Okazuje się jednak, że w przypadku zaburzeń emocjonalnych nie jest polecana.
Jeśli szukasz nowego hobby, zastanów się na tańcem. To świetny sposób na spędzanie wolnego czasu. Może dać dużo radości, pozwala poznawać nowych ludzi i znacząco poprawia stan zdrowia.
Wraz z upływem czasu nasze zmysły moga ulec „przytępieniu". W starszym wieku częściej powtarza się „słucham?" i powszechna jest konieczność noszenia okularów, jeśli jednak takie zaburzenia pojawiają się w podobnym czasie, mogą oznaczać większe zagrożenie demencją.
Mężczyźni, którzy w średnim wieku dbają o odpowiednią sprawność serca i płuc, mają niższe ryzyko rozwoju przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) w starszych latach.
Nagietek jest powszechnie stosowany w leczeniu drobnych ran, infekcji skóry, użądleń pszczół, oparzeń słonecznych, czy brodawek. Może być też pomocny u pacjentów, którzy przeszli radioterapię.
Niejednokrotnie już wykazywano związek między smażonym jedzeniem i problemami zdrowotnymi. Kolejne badanie potwierdziło wyższe zagrożenia chorobami serca w przypadku diety pełnej „smażeniny".
Umysł potrzebuje określonych aktywności, by móc długo dobrze służyć. Okazuje się, że technologie informacyjne i krzyżówki pomagają uchronić się przed osłabieniem poznawczym w starszym wieku.
Wraz z wiekiem życie seksualne kobiet przygasa. Najczęściej za przyczynę takiego stanu rzeczy uważa się menopauzę, która wywołuje pewne niekorzystne dla organizmu zmiany fizjologiczne. Powodów jest jednak więcej…
Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization) apeluje o wprowadzenie prawa, które skłoni producentów żywności wyeliminowanie szkodliwych sztucznych tłuszczów trans z artykułów żywieniowych.