Liczba wyników: 3329
Jak wynika z długoterminowych badań hiszpańskich, osoby starsze stosujące dietę wysokobiałkową mogą być bardziej narażone na przedwczesną śmierć, jeśli dotyczy ich ryzyko chorób serca.
Naukowcy twierdzą, że ludzie stosujący dietę śródziemnomorską cechują się niższym prawdopodobieństwem udaru niedokrwiennego.
Niedoczynność tarczycy to choroba, która może być odpowiedzialna za przyrost masy ciała. Dietetyk wyjaśnia, co powinniśmy w takim przypadku jeść, żeby nie pojawiły się dodatkowe kilogramy.
Osoby, które nie chorują na cukrzycę, nie muszą martwić się o przygotowywanie posiłków o niskim indeksie glikemicznym.
Zespół jedenastu czołowych lekarzy z krajów G8 wraz z placówkami ochrony zdrowia wskazał, że należy podkreślić znaczenie diety, stylu życia i diety śródziemnomorskiej w zmniejszaniu ryzyka występowania demencji w globalnej populacji.
Osoby z cukrzycą typu 2, które spożywają dużo soli w diecie, mogą być narażone na znacznie większe ryzyko wystąpienia chorób serca.
ieta o wysokiej zawartości tłuszczu zaburza 24-godzinny zegar wewnętrzny organizmu, który reguluje sen, apetyt, a także codzienny rytm wielu funkcji metabolicznych.
Wyniki metaanalizy opublikowanej w czasopiśmie internetowej „Neurology" wskazują, że nawet niewielki wzrost spożycia białka, tj. o 20 gramów dziennie, może zmniejszyć ryzyko udaru, zwłaszcza jeśli białko pochodzi z ryb.
Powód „epidemii" otyłości jest banalny - po prostu za dużo jemy. Nie jest to zatem jedynie problem jakości tego, co sobie serwujemy, ale jednocześnie kwestia nadmiaru jedzonych produktów.
Osoby, które nie jedzą mięsa, cechują się średnio o 7 mm Hg niższym ciśnieniem skurczowym i o 5 mm Hg niższą wartością ciśnienia rozkurczowego.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi