Liczba wyników: 3032
Nie od dziś wiemy, że zbyt duża ilość soli w diecie ma związek z nadciśnieniem. Okazuje się jednak, że nie są to jedyne zagrożenia: nadmierna dawka tej przyprawy może też niekorzystanie działać na pracę mózgu i zaburzać pamięć.
W badaniu post mortem, w mózgu osób narażonych na więcej zanieczyszczeń powietrza spowodowanych ruchem drogowym, występowała większa ilość złogów amyloidowych związanych z chorobą Alzheimera.
Posiłki pełne tłuszczu szkodzą komórkom mózgu, co odpowiada za związek między dietą wysokotłuszczową a zaburzeniami pamięci - szczególnie w miarę starzenia się.
Nie warto zwlekać z aktywnością fizyczną, może pomóc nie tylko w osiągnięciu lepszego zdrowia fizycznego, ale i umysłowego - dzięki regularnym ćwiczeniom można odwrócić proces kurczenia się mózgu.
Starsze kobiety, które jedzą duże ilości tłuszczu zawartego w smażonych potrawach i wypiekach, narażone są na większe ryzyko udaru mózgu niż panie, które stosują dietę niskotłuszczową.
Pokarmy, które spożywamy, bezpośrednio wpływają na funkcjonowanie mózgu. Odpowiednia dieta może poprawić nastrój, wyostrzyć pamięć i zachować aktywność umysłu na wysokich obrotach. Oto, co radzą dietetycy.
Kobiety, które spacerują przez kilka godzin tygodniowo, są mniej narażone na udar mózgu niż panie, które chadzają mniej lub niemal wcale, wynika z nowych hiszpańskich badań.
U osób, które piją więcej niż jedną filiżankę kawy dziennie, ryzyko udaru mózgu jest o 22 do 25% niższe w porównaniu z tymi, którzy rzadziej raczą się tym napojem.
Zakochanie się może wywołać nie tylko takie samo uczucie euforii, jak po zażyciu kokainy, ale także wpływa na intelektualne obszary mózgu. Powstaje tu też pytanie: „Zakochuje się serce czy mózg?"
Nie przesiaduj zbyt długo w pracy, jeśli jesteś po czterdziestce, to nie sprzyja pracy mózgu. Najlepiej, jeśli w tym wieku możesz poświęcać na obowiązki zawodowe nie więcej niż trzy dni w tygodniu.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi