Liczba wyników: 4315
Umiejętność wygodnego przejścia jednego kilometra może pomóc w przewidywaniu ryzyka złamania. Już samo zapytanie pacjenta o ograniczenia chodu mogłoby pozwolić lekarzom na zidentyfikowanie osoby wymagające dalszych badań stanu kości, uważają medycy z Garvan Institute of Medical Research.
Odkryto znaczący związek pomiędzy statynami, powszechnie stosowanymi lekami obniżającymi cholesterol, a wskaźnikami przeżycia pacjentek z potrójnie ujemnym rakiem piersi. Ponieważ statyny są tanie, łatwo dostępne i powodują minimalne skutki uboczne, odkrycia mogą mieć istotny wpływ na wyniki leczenia tej agresywnej choroby.
Ilość światła słonecznego ma wpływ na nasze zdrowie psychiczne. Dobitnie pokazuje to m. in. przykład Finlandii.
Palenie papierosów zmniejsza mózg. Dobra wiadomość jest jednak taka, że rzucenie tego nałogu zapobiega dalszej utracie tkanki mózgowej, niemniej nie przywraca pierwotnej wielkości tego organu. Według ekspertów mózg w naturalny sposób traci z wiekiem objętość, więc palenie skutecznie nasila jego przedwczesne starzenie się.
Już niewielkie zmniejszenie poziomu ołowiu we krwi są powiązane z długoterminową poprawą stanu zdrowia układu krążenia u amerykańskich Indian. U osób, u których wystąpił największy spadek, skurczowe ciśnienie krwi obniżyło się o około 7 mm Hg, czyli o wielkość porównywalną z działaniem leków obniżających ciśnienie.
Menopauza rzeczywiście powoduje wzrost tkanki tłuszczowej. Kobiety w okresie okołomenopauzalnym tracą beztłuszczową masę ciała i ponad dwukrotnie zwiększają swoją masę tłuszczową.
Kobiety w średnim wieku z niskim poziomem estrogenów i progesteronu częściej chrapią i mają objawy obturacyjnego bezdechu sennego.
U osób, których wiek biologiczny jest wyższy niż wiek chronologiczny, występuje znacznie zwiększone ryzyko udaru mózgu i demencji, a zwłaszcza otępienia naczyniowego, ostrzegają eksperci z Karolinska Institutet w Szwecji.
Zawierająca 2-3 porcje (250 g) świeżej, chudej wieprzowiny tygodniowo, dieta śródziemnomorsko-wieprzowa (Med-Pork) przydaje korzyści poznawczych, a jednocześnie zaspokaja gusta smakowe i skutkuje znacznie niższą emisją gazów cieplarnianych niż produkcja wołowiny.
Starzenie się zapewnia poczucie spokoju. Od około 60-go roku życia ludzie doświadczają większego poczucia spokoju i zadowolenia z codzienności niż osoby młodsze.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi