Liczba wyników: 3303
Pozostawanie zdrowym w wieku pięćdziesięciu kilku lat w dużym stopniu zależy od nas samych. Poczucie wyobcowania, utrata energii, kłopoty z pamięcią mogą stanowić oznaki procesu starzenia się. Nie muszą być jednak nieodwracalnymi symptomami dojrzałego wieku, istnieją sposoby na zachowanie młodości, jednym z nich jest – jak pisze William Keyser na 55-alive.com – poprowadzenie własnego biznesu.
Wtedy nie można się normalnie poruszać, klękać, wstawać – najprostsze na co dzień czynności stają się prawdziwą udręką. Przyczyny takiego stanu są bardzo różne. Podstawowym czynnikiem wpływającym na przeciążenie stawów, a w konsekwencji na ich obrzęk, jest otyłość. Szczególnie dotyczy to stawu biodrowego oraz kolanowego.
Niewiele jest owoców, które dostarczają tak wspaniałych doznań smakowych i węchowych jak jeżyna. Poranna wyprawa do lasu, połączona z ich zbieraniem to niezapomniane wrażenie połączenie zapachu lasu z soczystym aromatem małych, ciemnogranatowych gron stwarza pokusę nie do odparcia. Ręka sama wędruje od krzaczka do ust, a my łączymy się w duchu z naszymi prababkami, które niemal stawały na głowie, by w ich spiżarniach zawsze znajdowały się jeżynowe przetwory.
Airnergy to nowy zabieg optymalnego przyswajania tlenu.
Owoce aronii zawarte w mają szansę zrewolucjonizować leczenie większości chorób cywilizacyjnych. Czy małe, niepozorne owoce mogą być lekiem na całe zło?Już Indianie byli przekonani, że jagody są darem Wielkiego Ducha i mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Wiara znalazła oparcie w nauce i 50 lat temu odkryto, że wolne rodniki powodują choroby i starość, niszczą białko, DNA oraz lipidy. Proces produkowania wolnych rodników hamują jedynie przeciwutleniacze (antyoksydanty).
Witamina A jest istotna dla funkcjonowania układu krążenia, poprawia odporność oraz korzystnie wpływa na wzrok.
Nieprzebrana ilość warzyw, owoców, produktów zbożowych, mięs i wiele tysięcy różnorodnych produktów spożywczych to bogate źródła energii. W naszym jadłospisie dominuje jednakże żywność przetworzona i wysokokaloryczna.
Menopauza to naturalny okres w życiu kobiety. Tak jak w przyrodzie zachodzą zmiany zgodnie z rytmem wegetacyjnym roślin, tak samo kobieta przechodzi przez kolejne etapy swojego życia. Menopauza nie jest więc chorobą, lecz zjawiskiem fizjologicznym, zgodnym z naturalnym cyklem życia. Po prostu trzeba zaakceptować ten fakt, ale niekoniecznie dokuczliwe objawy wywołane niedoborem estrogenów, jak uderzenia gorąca czy kłopoty ze snem. Uzupełnienie niedoboru estrogenów w organizmie likwiduje je. Fitoestrogeny są estrogenami pochodzenia roślinnego. Natura sama znalazła rozwiązanie.
Kiełki, choć niepozorne, są prawdziwą „bombą” odżywczą. Zawierają białko, tłuszcze, witaminy, żelazo, cynk, potas, chrom i wiele innych substancji mających niebagatelny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Możemy kupić gotowe kiełki w sklepie (sprawdzajmy jednak zawsze datę ich przydatności do spożycia) lub wyhodować samemu w specjalnej kiełkownicy lub po prostu na talerzyku wyłożonym gazą.
Dobra, świeża woda jest nam niezbędna do życia tak samo jak tlen. Nieprzypadkowo woda zajmuje ponad 70% powierzchni Ziemi oraz 60% masy każdego człowieka. Dzięki wodzie organizm może prawidłowo funkcjonować, bowiem woda jest rozpuszczalnikiem i nośnikiem substancji odżywczych, reguluje ciśnienie tętnicze, temperaturę ciała, usuwa szkodliwe produkty przemiany materii i podnosi odporność. Woda sprawia, że skóra jest wilgotna, gładka, a tkanki i narządy dobrze odżywione.