Liczba wyników: 4267
Jabłek w Polsce nie brakuje, są wręcz naszym flagowym produktem. Stanowią powszechny element naszej diety, są dodawane do wielu potraw - zarówno dań głównych, jak i deserów - a konfitury z tych owoców wielu uważa za niezbywalne wyposażenie domowych spiżarni. Jabłka mogą być jednak wykorzystywane w różny sposób, nie tylko jako składnik spożywczy. Zobacz, do czego jeszcze mogą służyć.
Jak wynika z kanadyjskich badań, regularne spożywanie orzechów drzewnych może chronić przed zespołem metabolicznym i cukrzycą typu 2.
Podobno gdyby całkowicie zrezygnować z ekspozycji skóry na słońce, proces jej starzenia rozpocząłby się dopiero po 60-stce. Nie sposób się o tym przekonać, dlatego na co dzień gdybanie lepiej odstawić na bok, a w zamian realnie zająć się profilaktyką i niwelowaniem już powstałych zmian.
Ciągłe mówienie o nadciśnieniu niektórym może wydawać się niepotrzebne, a nawet natrętne. Czy rzeczywiście ciśnienie krwi jest tak istotne?
T. gondii, jednokomórkowe pasożyty znajdujące się w jelitach wielu zwierząt stałocieplnych, a najczęściej u kotów, mają właściwości antynowotworowe . Uczeni sądzą, że dają możliwość opracowania skutecznego leku na raka.
Skrócony czas oczekiwania na usługi medyczne - taki ma być efekt nowelizacji trzech ustaw, z tzw. "pakietu kolejkowego", przyjętych właśnie przez Sejm. Zniesione zostaną między innymi limity w niektórych placówkach onkologicznych, a pielęgniarki i położne otrzymają większe uprawnienia.
Oliwa z oliwek zrobiła niezwykłą karierę jako powszechnie polecany produkt o ważnych właściwościach prozdrowotnych. Ponieważ jest niezbywalnym składnikiem diety śródziemnomorskiej, wraz ze wzrostem popularności tego sposobu odżywiania się, oliwa stała się częstym „gościem" na naszych stołach. Może mieć jednak znacznie szersze zastosowanie niż jako produkt spożywczy - zobacz, do czego się przydaje.
Zielone przestrzenie poprawiają nastrój do tego stopnia, że są pomocne także u pacjentów z demencją.
Problemy ze zdrowiem jamy ustnej znacznie częściej dotykają kobiet niż mężczyzn. Okazuje się, że odpowiedzialny za tę sytuację jest poziom hormonów w organizmie płci pięknej. Zmiany hormonalne sprawiają, że wzrasta liczba bakterii w ustach i zwiększa się podatność tkanek na choroby.
Piękna i trwała opalenizna nie zależy wyłącznie od typu skóry. Jeśli jesteś blondynką albo szatynką o jasnej karnacji, wcale nie musisz musisz opalać się na czerwono-różowy kolor, a brązowy odcień nie musi znikać ze skóry po kilkunastu dniach. Poznaj 6 składników, które przyspieszą powstawanie opalenizny i sprawią, że będziesz się z niej cieszyć nawet kilka miesięcy po urlopie.