Liczba wyników: 435
Dieta zawierająca substancje znajdujące się w czekoladzie, winie, herbacie i jagodach może pomóc chronić przed cukrzycą i innymi chorobami.
Uczeni z Newcastle University odkryli przeciwutleniacz, który chroni przed szkodami wywoływanym przez światło słoneczne i może istotnie przyczynić się do zachowania młodego wyglądu skóry.
Kobiety, które stosują dietę bogatą w przeciwutleniacze, mogą mieć niższe ryzyko zaćmy w starszym wieku.
Witamina E może być pomocna w spowolnieniu rozwoju demencji.
O tej porze roku chyba nic się tak świetnie nie sprzedaje jak szampan. Tradycja bezwzględnie wymaga świętowania Nowego Roku z kieliszkiem tego trunku. Większość ludzi wie, że napój swą nazwę zawdzięcza Szampanii, regionowi w północno-wschodniej Francji, gdzie jego produkcja jest największa, ale właściwie na tym nasza wiedza się kończy. Oto kilka ciekawostek dotyczących szampana.
Sylwester nieodłącznie wiąże się ze wznoszeniem toastów. W efekcie dość łatwo stracić rachubę zaserwowanych drinków i rano cierpieć z powodu kaca. Oto kilka ważnych informacji na temat tego, jak raczyć się napojami wyskokowymi, by kolejnego dnia nie doświadczać z ich powodu bólu głowy.
Stworzenie własnego kosmetyku przy użyciu dostępnych na rynku naturalnych substancji to przyjemność związana z używaniem preparatów o wybranych przez nas walorach pielęgnacyjnych i zapachowych. To także pewność co do ich pochodzenia i wpływu na zdrowie i urodę. Nie bez znaczenia jest też oszczędność - kosmetyki o takich walorach jak te przygotowane samodzielnie, kupione w sklepach kosztują znacznie więcej.
Bóle głowy to jedna z najczęściej spotykanych dolegliwości. Równocześnie to także schorzenie, którego przyczyny bardzo trudno zdiagnozować. Na ból głowy może bowiem wpływać wiele czynników, a ich prawidłowe rozpoznanie stanowi jedyny sposób na wyleczenie. Dodatkowo większość cierpiących na tę dolegliwość (na bóle głowy skarży się 7 na 10 Polaków), ma tendencje do bagatelizowania jej i poprzestawania na doraźnych środkach przeciwbólowych.
Wieczorna lampka czerwonego wina i kawałek sera, np. pleśniowego, to moment, na który wielu ludzi czeka cały dzień... i słusznie, bo umiarkowane ilości czerwonego wina są powszechnie polecane: pomagają zapobiegać parodontozie, chronią wzrok, zmniejszają ryzyko chorób serca. To jednak nie wszystko. Oto kilka ciekawych, niestandardowych zastosowań czerwonego wina.
Niektóre produkty zyskały zasłużone miano antystarzeniowych eliksirów - pomagają zapobiegać chorobom związanym z procesem starzenia się. Przejrzyj listę i koniecznie dołącz je do jadłospisu.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję