Liczba wyników: 1097
Kiedy jesteśmy zmęczeni, często sięgamy po coś słodkiego, co szybko przydaje nam energii, ale efekt ten jest krótkotrwały. Są na to lepsze rozwiązania.
Temperatury powyżej 30 stopni, ostre słońce, a niekiedy gwałtowne burze. Możemy cieszyć się letnią aurą, jednak nie dla wszystkich jest ona korzystna. W upalne dni należy pamiętać o dzieciach, seniorach, osobach chorych i o zwierzętach. Ważne jest także bezpieczeństwo związane ze zwiększonym zagrożeniem pożarowym.
Ciągłe korzystanie ze smartfona może sprzyjać rozwojowi chorób kciuka, ostrzegają włoscy i hiszpańscy eksperci.
Nie warto się przepracowywać, długie godziny spędzone na wykonywaniu obowiązków zawodowych nie sprzyjają zdrowiu. Prowadzi to nie tylko do nadmiernego zmęczenia i osłabienia, ale może też zwiększać ryzyko udaru.
Żeby zarobić tyle co mężczyzna w ciągu roku, przeciętna Europejka na tym samym stanowisku i w tym samym wymiarze godzin musi przepracować 2 miesiące więcej. A jak jest w Polsce?
Tylko w 2018 roku na podstawie przepisów unijnych i umów dwustronnych zawartych przez Polskę z niektórymi państwami Zakład Ubezpieczeń Społecznych wypłacał miesięcznie blisko 184 tys. emerytur i rent. Dzięki koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego osoby, które pracowały w różnych krajach, mogą liczyć na świadczenia z każdego z nich. – Wielkim osiągnięciem jest indywidualizacja uprawnień – jako obywatele mamy prawo do świadczeń, ich transferu, dopłaty do świadczeń minimalnych czy prawo do renty rodzinnej – podkreśla prof. Gertruda Uścińska, prezes ZUS.
Muzealna impreza plenerowa "Święto Soli" będzie miała miejsce 9 czerwca 2019 r. na dziedzińcach Zamku Żupnego i w Ogrodzie Żupnym w Wieliczce. Tematem przewodnim tegorocznej edycji jest „Sól w kuchni”. Impreza organizowana jest przez Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka po raz siedemnasty.
Od dawna wiadomo, że dieta ma wpływ na ryzyko różnych form raka, teraz ustalono, jaki sposób odżywiania może być najlepszy w profilaktyce raka piersi.
Trudno przecenić wpływ diety na nasze zdrowie i szanse na długie życie - od dawna jasne jest, że to, co nakładamy na talerz, bezpośrednio oddziałuje na nasz wygląd i samopoczucie. Od kilkudziesięciu lat zaś wybór jadłospisu przyprawia o ból głowy, bo kiedyś jadło się to, co było, a teraz to, na co ma się ochotę. Przy tym wszystkim przemysł spożywczy szuka oszczedności i dokłada do produktów przeróżne, nie zawsze zdrowe substancje. Nowe badania pokazują, że trzeba zmniejszyc ilość słodkich napojów i soków owocowych, jeśli chce się dłużej żyć.
Naukowcom udało się przywrócić niektóre funkcje mózgu świń kilka godzin po ich śmierci.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi