Liczba wyników: 570
Chcociaż powszechny dostęp do Internetu ułatwia nam zdobywanie wiedzy, pewne nieuzasadnione naukowo przekonania dla wielu ciągle pozostają w mocy. Inne opinie z kolei zyskują nagle ogromny rozgłos jako obalające dotychczasowe poglądy, tymczasem ich realna zasadność jest nikła. Przejrzyj listę pięciu popularnych mitów.
Jak wynika z raportu firmy KPMG aż 91 proc. Polaków przyznaje się do kupowania słodyczy, z czego 20 proc. robi to codziennie. Różnorodność i wybór słodkości jest coraz większy, czym zatem kierować się podczas wybierania produktów ze sklepowych półek oraz jakich składników unikać?
Wiosna to czas zmian nie tylko w naturze ale też w naszym ogólnym samopoczuciu. Niestety, nie są one zazwyczaj tak korzystne jak te za oknem. Często czujemy przemęczenie, apatię, senność, męczące bóle głowy i mięśni. Takie objawy są typowe dla okresu przesilenia wiosennego. Nie znaczy to jednak, że musimy z nimi żyć.
Sprzedaż na pokazach może być już niebawem mocno ograniczona. Rząd postanowił postawić tamę firmom handlowym nakłaniającym seniorów do zakupu drogich zestawów garnków, koców czy urządzeń paramedycznych, z reguły sprzedawanych po drastycznie zawyżonych cenach lub pozbawionych właściwości opisywanych w czasie sprzedaży.
Patrząc na obecny wysyp mód żywieniowych i popularność superfoods, sprowadzanych z najdalszych części globu, chciałoby się rzec: cudze chwalicie, swego nie znacie! O ile w próbowaniu kuchni świata nie ma nic złego, warto czasami sięgnąć po produkty z własnego podwórka i na nowo przypomnieć sobie ich walory smakowe i prozdrowotne. Na naszą uwagę z pewnością zasługuje zwykły burak ćwikłowy – prawdziwa bomba witaminowo-mineralna.
Polifenole, związki znajdujące się w jagodach i borówkach w znacznej ilości, wykazują działanie zapobiegawcze i lecznicze przy zespole metabolicznym.
W ostatnim czasie olej kokosowy stał się dietetycznym hitem. Jest coraz powszechniej promowany, a wskaźniki jego sprzedaży rosną. Okazuje się, że może mieć dobry wpływ na stan zdrowia układu sercowo-naczyniowego, pomimo tego, że zawiera duże ilości tłuszczów nasyconych.
Nie boli, nie daje objawów a może doprowadzić do rozwoju miażdżycy, przedwczesnych zawałów serca, czy udarów mózgu. Tak właśnie wygląda hipercholesterolemia rodzinna. Na chorobę cierpi wielu Polaków, bo aż jedna na 250 osób.
Zgodnie z rekomendacjami ekspertów, należy spożywać min. 400 g warzyw i owoców dziennie w 5 porcjach. Jedną z nich może stanowić szklanka soku, czyli ok. 200 ml. Warto sięgać po sok pomarańczowy ponieważ – jak pokazują badania – zawarte w nim składniki odżywcze pomagają walczyć ze stresem oksydacyjnym, stanami zapalnymi oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego.
Wczesne łysienie u mężczyzn może oznaczać wyższe ryzyko chorób serca. Mężczyźni przedwcześnie siwiejący i z łysieniem androgenicznym powinni być dodatkowo monitorowani w zakresie choroby niedokrwiennej serca.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia