Liczba wyników: 476
Dieta bogata w błonnik może pomóc w zapobieganiu otyłości, zespołowi metabolicznemu i zaburzeniom jelitowym.
Amerykański biochemik Valter Longo opracował dietę, która ma zwiększać nasze szanse na wydłużenie życia. Longevity Diet zyskuje popularność. O co w niej chodzi?
Stres ma wpływ na komórki układu odpornościowego, które oddziałują na reakcję komórek immunologicznych na alergeny. W efekcie odpowiedź odpornościowa jest osłabiona, a organizm znacznie bardziej narażony na choroby.
Obecnie przemysł spożywczy wykorzystuje sól w dużych ilościach, stąd przeciętna dieta mieszkańca Europy czy Ameryki Północnej zawiera zwykle nadmiar tej przyprawy. Tymczasem liczne badania dowiodły, że zbyt duże dawki soli bardzo nam szkodzą. Teraz do listy ich negatywnych skutków należy dopisać zaburzenia pracy mózgu.
Rzucenie palenia nie jest łatwe. Objawy odstawienne obejmują: drażliwość, problemy z zasypianiem, a nawet symptomy depresji i inne dolegliwości. Okazuje się jednak, że w naturalny sposób osłabić uciążliwości walki z nałogiem.
Święta za nami i przez kolejne dni najpewniej będziemy „dojadać" bożonarodzeniowe przysmaki. Warto jednak pamiętać, by w tej diecie nie zabrakło produktów z błonnikiem. Jest organizmowi szczególnie potrzebny, by uchronić się przed cukrzycą i chorobami jelit.
Uczeni z Uniwersytetu Michigan i Uniwersytetu Środkowo-Południowego w Changsha odkryli, że cynamon może być pomocny w walce z nadmiarem kilogramów.
Stres nie jest dobrym doradcą. Pod jego wpływem ludzie podejmują złe decyzje.
Winogrona pomagają utrzymać ciśnienie krwi na niższym poziomie, więc są pomocne w profilaktyce nadciśnienia i chorób serca.
Znajdująca się w brokułach substancja może wyleczyć związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD).
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność