Liczba wyników: 1306
Za związaną z wiekiem utratę siły mięśni odpowiada określony mechanizm biologiczny. Teraz zidentyfikowano lek, który może pomóc odwrócić ten proces.
Niższy wskaźnik masy ciała (BMI) jest powiązany ze słabszym ryzykiem cukrzycy typu 2 wśród osób z różną historią rodzinną, genetycznymi czynnikami ryzyka i masą ciała.
Związek pochodzący z zioła stosowanego w tradycyjnej chińskiej medycynie ziołowej jest skuteczny w łagodzeniu bólu i nie wykazuje właściwości uzależniających.
Zmęczenie organizmu wywołane przewlekłym i trwającym przez długi czas stresem może prowadzić do zwiększonego ryzyka śmierci z powodu raka.
Powszechną, tanią i łatwą metodą podawania leków jest połknięcie ich w kapsułkach czy tabletkach. Jednak doustne przyjmowanie medykamentów stanowi najbardziej złożony sposób wchłaniania aktywnego składnika leczniczego przez organizm ludzki, ponieważ biodostępność substancji w przewodzie pokarmowym zależy od składników leku i zmiennego środowiska fizjologicznego żołądka.
Szałwia może poprawić pamięć. Brytyjczycy odkryli, że osoby przyjmujące kapsułki z olejem szałwiowym, znacznie lepiej wypadali na teście zapamiętywania słów.
Jednym z powodów, dla których trudno jest podać doustnie duże leki białkowe, jest ten, że nie mogą one przejść przez barierę śluzową wyściełającą przewód pokarmowy. Z tego powodu insulina i większość innych „leków biologicznych" - składających się z białek lub kwasów nukleinowych - musi być wstrzykiwana lub podawane w szpitalu.
Mięta pieprzowa może pomóc w trudnościach w połykaniu jedzenia i niekardiologicznym bólu w klatce piersiowej, którego doświadczają niektórzy pacjenci z zaburzeniami przełyku.
Ponad miliard ludzi w biednych krajach głoduje, jednak niedożywienie jest też poważnym problemem w bogatych krajach, co sprawia, że stanowi jedną z głównych przyczyn śmierci na świecie. Niedobór białka w diecie może prowadzić do objawów takich jak: biegunka, stany zapalne jelit i inne zaburzenia układu odpornościowego, które osłabiają organizm i mogą skutkować śmiercią.
Umiarkowane spożycie jajek może zwiększyć ilość zdrowych dla serca metabolitów we krwi.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność