Liczba wyników: 1169
Sądzisz, że czas spędzony z dziećmi i współmałżonkiem jest kluczowy dla poczucia szczęścia? Być może naprawdę takie poczucie zyskasz w towarzystwie przyjaciół.
Stres psychiczny i gniew mogą mieć negatywnie wpływać na pacjentów z niewydolnością serca.
Krótkotrwała ekspozycja na zimno może pomóc osobom z brązowym tłuszczem spalać o 15 procent więcej kalorii w porównaniu do osób bez tej tkanki, wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Stan przedcukrzycowy ma związek ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i przedwczesnej śmierci.
Covid-19 może wywoływać szereg zaburzeń psychiatrycznych i neurologicznych, w tym udar mózgu, psychozę i zespół przypominający demencję.
Choroba Alzheimera zmienia i uszkadza mózg przez lata, a nawet dekady, zanim pojawią się objawy, co sprawia, że wczesne rozpoznanie ryzyka ma kluczowe znaczenie dla spowolnienia jej postępu. Oznaką rozwoju Alzheimera może być sposób funkcjonowania naszych oczu.
Seniorzy inaczej, bardziej pozytywnie niż młodzi, reagują na smutek, czy samotność. Są też bardziej spokojni.
Epidemia koronawirusa wykluczyła wielu przewlekle chorych z sytemu. Wśród tych, którzy ucierpieli najbardziej są pacjenci z osteoporozą, którzy ze względu na inne schorzenia, wiek, niepełnosprawność nie zawsze są w stanie kontynuować leczenie, narażając się tym samym na dramatyczne skutki przerwania terapii: śmiertelnie groźne dla nich złamania. Polskie Amazonki Ruch Społeczny, inicjator ogólnopolskiej kampanii społeczno - edukacyjnej „Osteomisja, Misja Ratunkowa dla Kości" alarmuje: nie można zostawiać pacjentów samych z tym problemem, trzeba natychmiast interweniować i sprawić, by jak najszybciej powrócili do systemu.
W starszym wieku trudniej jest poznawczo „ogarnąć" świat. Jednak nasz mózg opracowuje strategie spowalniające skutki starzenia się.
W wieku kilkudzieięciu lat mózg zaczyna się kurczyć, a nasilenie tego zjawiska prowdzi do problemów z pamięcią i innymi problemami poznawczymi. Do pewnego stopnia mamy jednak wpływ na ten proces - ludzie, którzy jedzą dietę bogatą w warzywa, owoce, orzechy i ryby, mogą mieć większe mózgi, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie Neurology.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia