Liczba wyników: 822
Niegdyś nazywana była „chorobą z dostatku”. Wokół jej objawów narosło z biegiem lat sporo mitów, co wcale nie przyczyniło się do zwiększenia poziomu wiedzy na jej temat. Dna moczanowa, bo o tym schorzeniu mowa, jest formą zapalenia stawów, nie zaś, jak myślą niektórzy, chorobą związaną z układem moczowym.
Wigilia i okres Bożego Narodzenia to czas, w którym spotykamy się z rodziną przy stole. Elegancki obrus, piękna zastawa stołowa, dwanaście tradycyjnych potraw i uśmiech na twarzach najbliższych - te niezwykłe chwile zasługują na specjalną oprawę.
Obok dzielenia się opłatkiem i składania bliskim życzeń, spożywanie potraw wigilijnych to najważniejszy bożonarodzeniowy zwyczaj. W każdym regionie lista dań jest mniej więcej stała. Tradycja w niewielkim stopniu mówi jednak o tym, czym je popijać. Z powodzeniem można sięgnąć po herbatę i kawę.
W okresie jesienno-zimowym, kiedy na zewnątrz panuje niska temperatura, a dni stają się coraz krótsze często odczuwamy spadek nastroju i brakuje nam energii. Jesień i zima to także pory roku, podczas których jesteśmy narażeni na niedobór wielu składników odżywczych, w tym witamin. Czy istnieje przepis na przetrwanie zimy w dobrym humorze? Tak, jest nim między innymi odpowiednia dieta.
Z nowych badań wynika, że witamina D może zapobiec rozwojowi chorób zapalnych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów.
Pamiętaj o dołączaniu produktów z kwasami omega-3 do diety. Dzięki nim ochronisz swój wzrok.
W przypadku oparzeń pomocna jest witamina D - jej wyższe dawki przyspieszają gojenie się skóry.
Brytyjscy i włoscy uczeni odkryli, że jedzenie trzech do czterech bananów dziennie pomaga uchronić się przed udarem lub atakiem serca.
Badania dowodzą, że niedobór witaminy B12 dotyczy kilkunastu procent ludzi, a u kilkadziesięciu procent jej poziom jest na granicy niedoborów. Tymczasem niedostatki tej witaminy są bardzo groźne dla zdrowia.
Warzywa i owoce zawierają cenne składniki pokarmowe: witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik. Organizm nie potrafi magazynować niektórych z tych substancji, dlatego dla dobrego ich wykorzystania powinniśmy spożywać niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie w ciągu dnia. Ważna jest także ich różnorodność i odpowiednie proporcje. I choć Polacy coraz częściej włączają te produkty do swojego menu, to wciąż jednak są to niewystarczające ilości.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji